16 November 2020

AL-FATIHAH - IBU NIJA AF1 KEMBALI KE RAHMATULLAHTakziah kami ucapkan kepada bekas bintang Akademi Fantasia musim yang pertama (AF1), Siti Harnizah Tahar atau lebih dikenali sebagai Nija atas kehilangan ibunya yang pulang ke Rahmatullah pada hari Jumaat, 13 November.

Kehilangan itu bukan sahaja sesuatu yang amat besar, namun ibunya juga sudah tidak bertemu dengan ayahnya hampir setahun kerana wabak Covid-19, seperti yang dikongsikan Nija di laman Instagram miliknya.

"Setelah 241 hari mereka tak berjumpa, akhirnya mereka berjumpa kembali tapi dalam situasi yang berbeza. Kali terakhir Mak jumpa Ayah pada 17 Mac 2020 - Selasa- masa tu aku hantar ayah untuk kuarantin kat Singapura, memandangkan Ayah adalah warganegara Singapura.

"Mak bye2 Ayah kat balcony, dengan menyimpan harapan untuk berjumpa kembali selepas 2 minggu kuarantin dijalankan. Dari minggu ke minggu, bulan ke bulan, mak terus berharap untuk Ayah pulang," tulis Nija.

Klik untuk gambar besarTambah Nija, setiap kali berhubung melalui panggilan video, ibunya pasti menangis dan bertanya bila ayahnya akan pulang.

"Setiap kali tu kami akan pujuk Mak, suruh bersabar dan doa banyak-banyak. Sampai la di hujung-hujung hayat Mak, bila video call, Mak dah tak tanya lagi bila Ayah nak balik tapi Mak cakap 'Ani akan tunggu Abg balik'.

"Ayat tu sedikit melegakan Ayah. Ayah cakap kat aku dengan harapan mudah-mudahan tahun baru nanti ada pelepasan pada orang-orang macam Ayah untuk pulang jumpa Mak. Ayah cakap Ayah tak dapat balik Singapura lagi sampai bila-bila pun tak apa.

"Ayah nak jaga Mak kami. Tak sangka Mak akan pegi secepat ni, sebab Mak tak ada sakit tenat, mungkin Mak tak nak susahkan semua orang. Alhamdullillah, Mak pergi dengan tenang, di hari Jumaat, di hari yang dia selalu idam-idamkan," tutur Nija.Tambah Nija, rindu antara kedua ibu dan ayahnya sangat-sangat mendalam, dan dia sendiri tidak tahu bagaimana untuk melalui situasi seperti ayahnya.

"Ayah sangat-sangat tenang, dalam hati Ayah hanya Allah je yang tau tapi airmata Ayah gugur bila melihat jasad Mak. Ayah kuat sebab Ayah nak anak-anak dia sekuat dia dan terima takdir Allah.

"Tapi Ayah, anak-anak Ayah tak sekuat Ayah. Semalam selepas pengebumian Mak, Ayah terus dibawa kuarantin untuk 2 minggu, aku tak dapat bayangkan keadaan Ayah dan Adik aku yg masih di kuarantin di Singapura semoga mereka terus kuat dan tabah. Semoga ALLAH anugerahkan mereka kekuatan yang luar biasa," kata Nija lagi yang tentunya masih bersedih.

Tambah Nija, cinta dan kasih sayang ibu dan ayahnya sangat luar biasa dan berdoa semoga mereka semua dipertemukan kembali di Syurga.www.myartis.com / Sumber & foto: Astro Gempak & Instagram Nija

         ________________________


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

No comments: