11 July 2008

'Puteri' kena talak dua

KUALA LUMPUR - "I ceraikan you talak dua yang membawa maksud talak kali kedua.''

Itulah kata-kata penamat hubungan suami isteri antara Rizal Ashram Ramli, yang juga anak sulung bekas Yang Dipertua Dewan Rakyat, Tan Sri Ramli Ngah Talib dengan pelakon jelita, Nora Danish di hadapan Hakim Syarie Ahmad Irwan Ismail semalam.

Talak yang dijatuhkan itu juga menamatkan spekulasi masalah rumah tangga pelakon tersebut yang sedang hamil tiga bulan.

Nora atau nama sebenarnya, Nora Mohd. Danish Hanif, 26, berkata demikian semasa perbicaraan permohonan pengesahan lafaz cerai luar mahkamah oleh Rizal, 38, pada tarikh tersebut di Mahkamah Rendah Syariah di sini semalam.

Rizal yang memfailkan permohonan itu tiga minggu lalu dan Nora selaku defendan hadir memberi keterangan tanpa diwakili peguam.

Terdahulu, plaintif (Rizal) memberitahu dia melafazkan cerai tersebut tiga hari sebelum ulang tahun kedua perkahwinan mereka menerusi satu panggilan telefon yang dibuat kepada Nora atas alasan mereka tidak bersefahaman lagi.

Rizal yang kelihatan tenang mendakwa, lafaz itu dibuat pada pukul 3.30 petang ketika dia berada di pejabatnya di Sri Hartamas manakala Nora pula berada di rumah mereka di Jalan Rithcie, Ampang namun menafikan berlaku sebarang pergaduhan antara mereka sebelum itu.

"Lafaz cerai tersebut berbunyi, 'I ceraikan you' dan Nora tanya berapa talak, saya cakap sekali lagi, "I ceraikan you talak dua", yang membawa maksud talak kali kedua," kata ahli perniagaan itu ketika disoal di mahkamah.

Ditanya mengapa talak kali kedua, jelas Rizal, dia pernah melafazkan cerai terhadap Nora dengan lafaz: "I ceraikan you" pada Februari tahun ini setelah mereka bergaduh namun ia tidak didaftarkan kerana mereka rujuk kembali selang beberapa minggu kemudian atas nasihat seorang ustaz.

Berbalik kepada lafaz kali kedua, Rizal berkata, dia menelefon Nora pada waktu itu dengan niat untuk menceraikannya dan hasrat tersebut turut disuarakan kepada pelakon drama Puteri itu sehari sebelumnya dengan alasan dia telah tawar hati namun Nora hanya mendiamkan diri.

Setelah melafazkan cerai tersebut, dia mendakwa tidak pernah berjumpa dengan Nora sehinggalah di mahkamah semalam dan mereka hanya berhubung melalui telefon serta khidmat pesanan ringkas (SMS).

Sementara itu, Nora dalam keterangan balasnya pula menjelaskan, lafaz cerai kali pertama berlaku ketika dia di rumahnya manakala suaminya pula berada di rumah ibu bapanya di Ampang juga menerusi panggilan telefon.

Terdahulu, ramai yang membuat spekulasi sendiri mengenai punca mereka berpisah. Bagaimanapun, Nora menafikan yang mereka bercerai kerana bergaduh dan salah faham selepas tersebar gosip seorang pelakon mabuk mencium leher Rizal. Sebaliknya kata Nora, mungkin jodoh mereka memang tak panjang.

Klik untuk gambar besar..!!

Hanya tinggal kenangan...

    (\__/)
    (='.'=)
    (")_(")
    myartis 2008

No comments: