07 November 2011

GAMBAR SANA SINI - FARAH LEE MULA 'BERNIQAB'?


Mungkinkah sudah sampai waktunya Farah Lee berniqab iaitu menutupi mukanya daripada pandangan bukan muhrim? Ini kerana, gambar terkini yang menjadi 'Profile Pictures' dan menghias facebooknya menampilkan Farah memakai pakaian tersebut.

"ukhty dah mula berniqab?" Tanya seorang rakan Facebook pada Farah. Namun hingga berita ini disiarkan, tiada jawapan daripada Farah.

Mungkinkah dia memakainya hanya sementara atau untuk selama-lamanya? Jawapannya... hanya Farah sahaja yang mengetahui. Allahu A`lam!

Untuk info, Farah adalah gadis yang pernah dikaitkan dengan majlis merisik Ally Iskandar, pengacara TV3 di Terengganu baru-baru ini. Bagaimanapun, baik Ally mahupun Farah sendiri, mereka mengambil sikap berdiam diri bila diajukan kebenaran gosip tersebut oleh rakan-rakan mahupun media.

Gambar terkini Farah pada 4 November 2011
klik untuk imej besar...
Gambar terdahulu ketika Ramadan 
di Masjid al-Haram, Makkah al-Mukarramah..


Firman Allah yang menerangkan akan batas-batas aurat wanita ialah ;

“ Dan katakanlah ( wahai Muhammad) kepada perempuan-perempuan yang beriman : hendaklah mereka menahan( sebahagian) daripada pandangan mereka ( daripada memandang lelaki yang ajnabi) dan memelihara kemaluan mereka , dan janganlah mereka menampakkan perhiasan mereka , kecuali yang ( biasa) nampak daripadanya. Dan hendaklah mereka menutup kain tudung (khumur) ke dada mereka , dan janganlah menampakkan perhiasan mereka kecuali kepada suami mereka , atau ayah mereka atau ayah suami mereka atau putera-putera mereka atau putera-putera suami mereka atau saudara-saudara mereka atau putera-putera saudara lelaki mereka , atau putera-putera saudara perempuan mereka , atau wanita-wanita Islam , atau hamba abdi yang mereka miliki atau pelayan-pelayan lelaki yang tidak mempunyai keinginan ( terhadap perempuan) atau anak-anak yang belum mengerti aurat perempuan . Dan janganlah mereka memukulkan kaki mereka agar diketahui perhiasan yang mereka sembunyikan . Dan bertaubatlah kamu sekalian kepada Allah , hai oang-orang yang beriman, supaya kamu mencapai falah, yakni mendapat keuntungan , kemenangan atau kebahgiaan yang hakiki .” (surah An-Nur ayat 31)

No comments: