06 October 2015

KELUARGA JADI MANGSA FITNAH - JALALUDDIN HASSAN LUAH RASA KECEWAPelakon veteran, Datuk Jalaluddin Hassan, 62, kecewa dengan penyebaran khabar angin di laman sosial bahawa beliau sudah meninggal dunia Sabtu lalu.

Menurut Jalaluddin, beliau berada di rumah ketika berita itu tersebar dan terkejut apabila telefon bimbitnya menerima bertalu-talu panggilan daripada rakan.

"Saya sedang berurusan dengan sebuah produksi mengenai projek yang bakal dijayakan melalui telefon. Jadi, saya tidak menjawab beberapa panggilan yang masuk pada waktu sama.
"Rakan yang gagal menghubungi saya mula berasa bimbang. Apabila gagal mendapatkan saya, mereka menghubungi isteri saya. Tetapi, hendak dijadikan cerita, isteri juga tidak menjawab panggilan telefon kerana sibuk melayan cucu," ujarnya dipetik sebagai berkata.

Jalaluddin berkata, sebaik selesai berbincang dengan pihak produksi, beliau berpeluang menelefon seorang rakannya.

"Sebaik mendengar suara saya, rakan saya terus menangis. Saya terkejut dengan reaksinya itu dan bertanya apa yang berlaku. Rakan itu beritahu mengenai berita penyebaran kematian saya."Kerana gagal menghubungi saya, rakan saya yang ketika itu berada di Kuala Kangsar, segera berkemas kerana mahu datang ke Kuala Lumpur untuk menziarahi saya," katanya. Jalaluddin berkata, pada mulanya beliau tidak ambil pusing dengan penyebaran berita kematiannya itu.

"Tetapi apabila terlalu banyak panggilan dan mesej menerusi aplikasi Whatsaap yang masuk daripada rakan seperjuangan, termasuk pihak produksi dari Singapura dan Brunei, saya jadi kecewa dengan mereka yang menyebarkan berita palsu ini.

"Mereka menyusahkan rakan saya hingga emosi mereka terganggu. Bagi saya, orang yang menyebarkan berita itu rendah budi pekertinya. Apa perasaan mereka jika perkara sama terjadi kepada keluarga mereka?" jelasnya.

Lebih mengecewakan bapa kepada lapan orang anak ini ialah bukan saja dirinya, malah bapanya, Tan Sri Hassan Azhari dan abangnya, bekas Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan, turut didakwa meninggal dunia pada hari sama.


Sumber: BH         ________________________
No comments: