12 June 2019

ZIZI PELIK & KESAL ADA LELAKI 'KACAU' KETIKA SAHUT CABARAN BERTUDUNG


"Saya perhatikan sahaja lelaki-lelaki 'tandus' dan 'cacat otak' yang masih meninggalkan komen pada entri atau mesej peribadi yang entah apa-apa. Pelik sebab saya menjaga cara berpakaian dan berhijab sepanjang Ramadan lalu. Lelaki seperti ini memang bermasalah," kata penyanyi Zizi Kirana yang pelik dengan perangai segelintir lelaki yang didakwa kurang adab apabila melayangkan mesej tidak senonoh biarpun dirinya bertudung sejak hari pertama berpuasa.

Menyahut cabaran kempen Hijab 30 sepanjang Ramadan, Zizi pelik mendapati masih ada lelaki yang meninggalkan mesej bukan-bukan kepadanya biarpun berimej sopan sejak awal Ramadan dan kesal segelintir lelaki terbabit tidak menghormatinya sebagai wanita hingga tergamak melayang mesej bukan-bukan.

Sementara itu, penyanyi lagu 'Nak Ke Tak Nak' itu bersyukur berjaya menyahut cabaran Hijab 30 sejak awal Ramadan. Zizi berkata, langkah itu dianggap permulaan untuk dirinya membiasakan diri menutup aurat selain menjadi muslimah sempurna: "Alhamdulillah, kempen Hijab 30 terlaksana dengan jaya. Saya mampu bertahan malah sehingga sekarang selesa bertudung. Insya-Allah, apabila zahir dan batin cukup bersedia, saya akan bertudung," janjinya.

Sebelum ini, Mizz Nina mengajak wanita Islam di Malaysia bertudung sepanjang Ramadan melalui program Cabaran Hijab 30. Selain mahu wanita Islam membiasakan diri dengan hijab, kempen itu dilancarkan bagi membanteras gejala Islamophobia dalam kalangan penduduk dunia. Malah, cabaran itu terbuka kepada penganut agama lain untuk merasai pengalaman berhijab.

Klik untuk gambar besarwww.myartis.com / Sumber & foto: Berita Harian & Instagram Zizi Kirana


         ________________________

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

No comments: