17 July 2019

HELIZA HELMI IMPI MATI SEPERTI RAZAN NAJJAR


Sambil berkongsi beberapa foto sedih, penyanyi Nur Heliza Helmi menjelaskan yang dia cemburu apabila rakan paramediknya mati syahid ketika bertugas tahun lalu.

Katanya, Razan Najjar, seorang sukarelawan perubatan Palestinian Medical Relief Society (PMRS) di Gaza, ditembak mati tanpa belas kasihan.

"I WANT TO BE LIKE YOU RAZAN."Siapa Razan Najjar?
"Razan adalah seorang perawat yang bekerja secara sukarela untuk Palestinian Medical Relief Society (PMRS). Dia bekerja di area yang hanya beberapa ratus meter dari rumah keluarganya.

"Mengapa dia mahu ikut terjun ke medan konflik? Saya akan merasa sangat malu kalau saya tidak ada untuk (membantu) warga Palestina. Sudah menjadi tugas dan kewajiban saya untuk ada di sini dan membantu mereka yang terluka," kata Razan dalam wawancaranya dengan Al Jazeera pada bulan April 2018."Detik-detik saat Razan ditembak.

"Razan ditembak saat sedang lari menuju pagar perbatasan di dekat Khan Younis, Gaza, 17 Ramadhan , 2018. Dia sedang berusaha menolong korban yang terluka," tulis Heliza melalui laman sosialnya.

"Mengenakan baju putih, seragam paramedis, dia mengangkat tangannya tinggi-tinggi dengan sangat jelas, tapi tentara Israel menembak dan dia tertembak di dada... kata seorang saksi."Saksi lain bercerita bahawa Razan awalnya tak sedar bahawa dia sudah tertembak. Saat peluru telah tembus beberapa detik kemudian baru dia tersedar dan terjatuh ke tanah.

"Ves yang Kakja pakai ini lah yang di pakai oleh Razan, di dalam poketnya hanyalah ada kapas dan peralatan medik, namun dia ditembak oleh rejim Zionis tak berperikemanusiaan.

"Antara kata kata Razan Al Najjar sangat memberi kesan ialah. "WITH ALL PRIDE, I WANT CONTINUE TO HELPING PEOPLE TILL LAST DAY".

"MasyaAllahhh Razan... kata kata mu menjadi doa, sungguh hari terakhirmu ialah saat dirimu memberi kan bantuan kepada mangsa cedera.

"Razan, I Want to be like You, In sha Allah Aamiin," tambahnya.

         ________________________

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

No comments: