29 April 2020

DUGAAN BERTUDUNG - NEELOFA KONGSI KISAH ADA 'BRAND' TAK BAGI PINJAM BAJU


"Lima tahun lepas masa pertama kali saya ke New York, saya takut nak keluar sorang. Sebab masa itu tengah teruk tentang isu tembak-menembak sampai terjadi dekat masjid. Saya takut macam mana tanggapan mereka terhadap saya perempuan yang bertudung.

"Saya sangat takut. Memang berdebar tapi saya kuat cakap dengan hati yang Allah akan jaga saya. Kalau betul saya kena 'attack', saya reda. Tapi apa yang mengejutkan apabila ramai orang bukan Islam yang berfikiran terbuka dan memuji kecantikkan saya.

"Mereka bukan pandang tudung sebagai simbol fesyen," tutur pelakon, pengacara dan usahawan Noor Neelofa yang telah berkongsi kisah ketika pertama kali ke New York berseorangan dengan membawa imej bertudung, malah dia berasa takut dengan tanggapan penduduk di sana dengan penampilannya memandangkan waktu itu berlaku kejadian yang tak diingini yang melibatkan orang Muslim.

Perkongsian itu dibuat ketika siaran langsung bersama Ustaz Ebit Lew di Instagram (IG) semalam. Dalam pada itu dedah pelakon 'Suri Hati Mr. Pilot', ada beberapa 'brand' di Malaysia yang tidak membenarkannya untuk meminjam baju ketika mula berhijab.

Klik untuk gambar besar


"Dekat Malaysia bila saya mula bertudung, ingat lagi bila ada beberapa 'brand' yang tak nak bagi saya pinjam baju. Dia kata kami tidak 'represent' mereka yang bertudung. Maksudnya orang yang bertudung tak boleh pakai baju mereka.

"Jadi disebabkan itu, saya menggunakan pentas fesyen ini untuk berjihad atau berdakwah. Saya nak meletakkan orang Islam yang menutup aurat di pentas antarabangsa. Saya nak pergi semua acara di mana semua orang dekat situ tidak bertudung tetapi saya seorang yang bertudung. Saya nak muncul di majalah yang tidak pernah keluarkan orang yang bertudung.

"Sebab saya nak tunjuk orang Islam juga mampu berada setaraf dengan orang bukan Islam. Saya tidak pernah cerita ini secara terang-terangan kepada ramai orang sebab saya tak nak kongsi selagi saya tak capai apa saya nak," katanya lagi.
www.myartis.com / Sumber & foto: Astro Gempak & Instagram Noor Neelofa


         ________________________

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

No comments: