09 June 2020

JARI ANAK TERSEPIT PINTU, 40 JAHITAN - ASHRAF TERKILAN GAGAL PIKUL TUGAS KETUA KELUARGA KETIKA COVID-19


Sepanjang dirawat sebagai pesakit COVID-19 April lalu, pelakon Ashraf Muslim akui terkilan dan sedih apabila gagal melaksanakan tugasnya sebagai ketua keluarga. Kongsi Ashraf, kemalangan yang berlaku kepada salah seorang anaknya ketika dia dikuarantin di hospital benar-benar mencemaskan.

"Saya akan risau apabila ada antara ahli keluarga saya sakit ketika mana saya sedang dikuarantin di hospital kerana COVID-19. Misalnya salah seorang anak saya terpaksa menerima 40 jahitan mikro di jarinya akibat tersepit pintu dan insiden itu berlaku ketika saya dalam wad.

"Agak takut sebenarnya apabila saya dalam keadaan sedemikian dan tak boleh menjalankan tanggungjawab saya sebagai ketua keluarga. Memang ketika itu ada rasa terkilan dan sedih," katanya kepada Gempak.

Jelas Ashraf, pengalaman sebagai pesakit COVID-19 benar-benar membuka matanya dan belajar banyak perkara tentang kehidupan: "Saya berada di luar negara selama sebulan sebelum pulang ke Malaysia dan menjalani kuarantin selama dua minggu.

Klik untuk gambar besar


"Kemudian saya dimasukkan ke hospital kerana positif COVID-19 selama 25 hari dan meneruskan kuarantin sendiri pula. Bayangkan lebih 2 bulan saya tak bertemu dengan keluarga dan memang sangat sedih sampaikan menangis sebab rindu.

"Sepanjang tempoh itu saya melalui satu perjalanan baharu bahawa bukan COVID-19 yang perlu kita takutkan tetapi amalan dan iman kita kepada Allah. Ini dugaan Allah supaya kita sedar sejauh mana kita dengan-Nya," tambah Ashraf kini kembali aktif mempromosikan filem lakonannya 'Ada Apa Dengan Dosa' selepas pulih dari COVID-19.
www.myartis.com / Sumber & foto: Astro Gempak & Instagram Ashraf Muslim


         ________________________

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

No comments: