23 August 2020

RAF GEMBIRA MAWAR BERHIJAB: "SAYA BANYAK BERDOA DALAM DIAM-DIAM""Sebenarnya dalam soal berhijab ni, dari awal perkahwinan kami, ramai yang tegur cuma saya ni jenis suami yang tidak suka memaksa. Biarlah perasaan nak berhijab tu datang dari hati yang terbuka dan Alhamdulillah saya pun banyak berdoa dalam diam-diam.

"Baru lebih kurang seminggu lebih sebenarnya Mawar dah berhijab cuma dia baru buat pengumuman bersempena dengan awal muharam," jelas pelakon Raf Yaakob mengenai isterinya, pelakon Mawar Rashid yang sebelum ini mengumumkan bahawa dirinya kini sudah pun berhijab sepenuhnya.

Pengumuman Mawar nyata mengundang rasa teruja di hati ramai pihak lebih-lebih lagi suaminya. Raf berkata, dia berasa amat gembira kerana doanya selama ini telah pun dimakbulkan oleh Allah SWT.

Klik untuk gambar besar

Dalam pada itu, Raf yang juga merupakan Presiden Kelab Penyokong Rasmi Manchester United Malaysia memberitahu, isterinya itu telah pun berhajat untuk mengenakan hijab sejak bulan Februari yang lalu.

"Sebenarnya Mawar dah bagi tahu sejak dari bulan Februari lagi sewaktu kami balik daripada menunaikan umrah. Dia kata pada saya 'abang lepas balik dari umrah ni Mawar nak terus berhijab'. Saya bagi tahu dia okaylah anje abang akan doakan semoga istiqomah.

"Kemudian, bulan puasa pun dia cuba pakai lepas tu buka balik. Selepas kami dah banyak masuk kelas agama, akhirnya dia terbuka hati dan dia bagi tahu saya yang inilah masanya dia mahu pakai hijab sepenuhnya sampai bila-bila," katanya.


Akui penghijrahan memerlukan masa, Raf menjelaskan bahawa dia akan sentiasa memberi dorongan dan sokongan buat isterinya itu agar terus kekal istiqomah: "Saya akan sentiasa menyokong dia sampai bila-bila. Mudah sahaja benda ni, sebagai ketua keluarga, saya selalu tekankan supaya banyakkan solat jemaah bersama.

"Bila kita dah dekatkan diri dengan Allah dan banyak pergi kelas agama hati akan tenang. Walaupun kita berpakaian moden ketika berlakon atau menjadi model, tapi janganlah sesekali kita lupa pada agama. Kita buat perkara yang wajib InsyaAllah hati itu akan kekal istiqomah," tuturnya.

Untuk makluman, Raf dan Mawar telah mendirikan rumah tangga pada tanggal 9 November 2017 dan telah dikurniakan seorang cahaya mata lelaki. Lebih istimewa, Mawar turut mengumumkan bahawa dia kini sedang hamil anak kedua pada Jun lalu.


www.myartis.com / Sumber & foto: Media Hiburan, Instagram Raf Yaakod & Mawar Rashid

         ________________________


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

No comments: