15 September 2020

ISU VEVEONAH BAKAR SEMANGAT RICH JADI WAKIL RAKYAT, BUKAN SEBAB DUIT ATAU KUASA"Saya ingin menjadi wakil rakyat bukan sebab duit atau pun kuasa. Saya ingin berbakti kepada rakyat Tambunan yang banyak ketinggalan dari segi kemajuan dan pembangunan berbanding kawasan di negeri-negeri lain di Malaysia.

"Bagaimanapun, mungkin ramai salah faham disebabkan hantaran dalam Instagram saya. Saya sebenarnya hanya boleh ada peluang bertanding pada PRN-17 yang kita sendiri tidak tahu bila," demikianlah kata vokalis kumpulan Estranged, Rich.

Rich memaklumkan bakal bertanding sebagai calon wakil rakyat Tambunan (N32) pada Pilihan Raya Negeri ke-17 (PRN-17). Rich atau nama sebenarnya Richael Lawrence Gimbang, 38, berkata, dia membuat keputusan tersebut selepas lebih dua tahun melibatkan diri dalam aktiviti tanggungjawab sosial korporat (CSR).

Ditanya sama ada dia akan bertanding atas tiket mana-mana parti politik atau Bebas, kata pelantun lagu 'Itu Kamu' itu, buat masa sekarang, perkara tersebut bukan menjadi fokus atau keutamaannya sekarang.

"Berkenaan saya akan bertanding bawah tiket parti apa, itu bukan perkara yang menjadi kerunsingan saya sekarang. Saya ada strategi saya sendiri dan dari semasa ke semasa, saya akan umumkan perihal itu.

"Fokus saya sekarang adalah untuk melawat ke semua 70 buah perkampungan di Tambunan, Sabah untuk mengenali setiap orang penduduk di situ dalam tahun yang mendatang," tambahnya.

Klik untuk gambar besar


Mengulas tentang inspirasi dirinya untuk berkecimpung dalam dunia politik, Rich memberitahu, selain keluarga dan rakan-rakan, dia terpanggil untuk melakukan banyak perubahan disebabkan lanskap politik negara yang kurang stabil sekarang.

"Isu Veveonah misalnya membuatkan saya ingin melakukan sesuatu demi orang Sabah secara amnya dan penduduk Tambunan secara khususnya.

"Banyak sektor yang ingin saya tambah baik seperti teknologi, pendidikan, internet dan banyak lagi yang masih dipandang sebelah mata di negeri Sabah.

"Untuk itu, saya percaya kita perlu orang yang sentiasa turun padang untuk merasai sendiri masalah yang dihadapi penduduk," tuturnya lagi.

Terdahulu, Jimmy Palikat yang terkenal dengan lagu Anak Kampung umum bertanding sebagai calon Bebas di kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Tambunan untuk PRN16 yang akan berlangsung pada 26 September ini.


www.myartis.com / Sumber & foto: Astro Gempak, Kosmo & Instagram Rich Estranged

         ________________________


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

No comments: