28 June 2011

MAHARAJA LAWAK - SIAPA LEBIH UNTUNG?

Umum memang sudah sedia maklum siapakah pemenang Maharaja Lawak baru-baru ini. Masing-masing dilihat tersenyum lebar membawa pulang hadiah kemenangan yang berjumlah ratusan ribu ringgit setelah berhempas-pulas bertarung dalam rancangan realiti itu.

Namun persoalannya sekarang, siapa lebih untung? Kita tolak tepi Astro yang sudah pasti mengaut keuntungan berganda hasil undian penonton melalui SMS... yang diketengahkan sekarang ialah antara Sepah, Jozan dan Nabil!

Ikhlasnya... meskipun juara, Sepah hanya mendapat lebih kurang RM116,666 seorang, manakala Naib juara Jozan pula hanya mendapat RM125,000 seorang. Apa yang segelintir daripada kita tidak terfikir, Nabil sebenarnya lebih beruntung apabila mendapat RM150,000 bersih meskipun hanya mendapat tempat ketiga.

Dalam hal ini, gelaran juara kadangkala bukan satu kelebihan dalam sesebuah pertandingan yang memberi imbuhan besar. Malah kejuaraan juga sebenarnya bukan penentu kepada populariti yang berterusan jika kejayaan tersebut tidak dikekalkan dengan usaha keras dan idea yang mantap.

Persoalannya sekarang, realiti apa pula selepas ini yang bakal disajikan oleh Astro untuk mengaut undian SMS? Mungkinkah Maharaja Akademi Fantasia?

Sepah - Juara....


Jozan - Naib Juara


Nabil - ketiga...
(\__/)
(='.'=)
(")_(")
www.myartis.com 2011

No comments: