19 December 2012

HAK JAGA ANAK - AIDIL ZAFUAN HADIR PROSES SULH


Setelah tewas pusingan awal iaitu kes kembali taat (nusyuz) dan disaman kerana didakwa gagal menunaikan tanggungjawab memberi nafkah, pemain bola sepak kebangsaan, Aidil Zafuan hadir di Mahkamah Tinggi Syariah, Seremban, Negeri Sembilan, semalam, bagi proses sulh hak penjagaan dua anak lelakinya.

Dalam laporan akhbar, Aidil atau nama sebenarnya Mohd Aidil Zafuan Abdul Radzak, 25, proses sulh hari pertama hanya membabitkannya dan pegawai Mahkamah Tinggi Syariah Seremban, manakala isterinya, Rita Rudaini Mokhtar, 33, tidak dapat hadir saat akhir.
“Proses sulh pertama tetap diteruskan kerana tarikh sudah ditetapkan oleh mahkamah dan akan disambung pada tarikh ditetap kelak menerusi surat dikeluarkan Pendaftar Mahkamah Tinggi Syariah Negeri Sembilan,” katanya.

Peguamnya, Noor Ariff Delia ketika ditemui di pejabatnya di Senawang, berkata Aidil memfailkan permohonan sulh itu pada 1 November lalu bagi mencari jalan penyelesaian awal terhadap hak penjagaan anak.“Proses sulh bertujuan mencari jalan penyelesaian antara pasangan suami isteri itu bagi membolehkan kedua-dua pihak mendapat keadilan.

"Tuntutan hak penjagaan anak ini boleh dilakukan walaupun pasangan tidak bercerai,” katanya.

Pada 15 Mei lalu, Aidil menarik balik permohonan cerai terhadap Rita Rudaini atas alasan ingin berbaik semula.

Terdahulu pada 13 Disember lalu, Rita Rudaini turut memfailkan permohonan hak penjagaan anak di Mahkamah Rendah Syariah Subang Bistari, Petaling Jaya, Selangor.

No comments: