12 April 2016

SELEPAS DISABITKAN NUSYUZ - EZANY PUNYAI SEBAB KUKUH CERAIKAN LIZDA"Keputusan dibuat mahkamah membuatkan saya lega kerana ia kemenangan besar buat saya selepas dituduh dengan pelbagai dakwaan tidak benar menerusi kenyataannya di media," demikian kata Ezany Nizariff yang menganggap keputusan mahkamah berhubung permohonan nusyuz (perintah kembali taat) terhadap isterinya, Lizda Nuryanti Abidin yang berpihak kepadanya sebagai bukti dia bukan punca kemelut rumah tangga mereka seperti mana didakwa wanita berkenaan.

Keputusan itu dibuat oleh Hakim Syarie, Mohd Azlan Mohd Azhar selepas membenarkan permohonan di bawah Seksyen 61 (3)(b)(1)(i) Enakmen Keluarga Islam Negeri Selangor 2003 yang dibuat Ezany selaku plaintif terhadap isterinya pada 22 Julai 2014.

Selepas keputusan mahkamah itu, Ezany atau nama sebenarnya Mohd Zani @Zohri Mohd Nizariff, 43, tidak pernah terfikir untuk kembali berbaik dengan Lizda sebaliknya keputusan mahkamah itu menjadi titik tolak kepadanya untuk berpisah dengan isterinya itu.

Jelas Ezany, dengan tersabitnya nusyuz terhadap Lizda, dia mempunyai sebab kukuh untuk menceraikan wanita berkenaan meskipun dia pernah menolak untuk bercerai secara baik sebelum ini.

"Saya tolak permohonan cerai dibuat Lizda sebelum ini kerana saya tiada sebab kukuh mengapa hendak ceraikan dia tetapi sekarang saya mempunyai sebab untuk berbuat demikian."Tetapi buat masa ini saya belum fikirkan soal itu dan akan merujuk dengan peguam terlebih dahulu berhubung langkah seterusnya," jelasnya.

Dalam pada itu, Ezany berkata dia akan berjuang untuk mendapatkan hak penjagaan kekal dua anak mereka yang kini bawah jagaan Lizda dan memberitahu sudah hampir dua tahun tidak bertemu mereka.

"Kes hak penjagaan anak masih lagi berjalan di mahkamah dan berharap dapat bertemu dengan mereka tidak lama lagi," katanya.Mengenai kenyataan isterinya kepada media sebelum ini, kata Ezany, Lizda jelas telah menipu semua pihak. Ini kerana kata Ezany, jika Lizda berada di pihak benar kenapa dia tidak pernah menghadiri ke mahkamah bagi menyelesaikan kemelut di antara mereka.

"Jika dia berada di pihak benar sepatutnya dia hadir ke mahkamah ketika diminta berbuat demikian bagi mempertahankan diri tetapi dia tidak pernah sekali pun muncul.

"Sebaliknya dia membuka aib kepada media dan sepatutnya dia beritahu kepada hakim apa sahaja dia rasakan tidak betul tentang rumah tangga kami dan biar hakim membuat keputusan," tuturnya.

Pergolakan rumah tangga pasangan berkenaan tercetus selepas Ezany mengakui isterinya minta diceraikan sebelum dia membuat laporan polis berhubung dakwaan wanita berkenaan dilarikan oleh seorang lelaki dikenali pada Julai 2014.

Ezany ketika itu memberitahu dia tidak mempunyai pilihan selain terpaksa membuat laporan di Balai Polis Kinrara, Serdang selepas isterinya tidak pulang ke rumah selama tiga hari.

Lizda dalam satu kenyataan kepada media sebelum ini mendakwa semua cerita mengatakan dirinya curang dan durhaka hanyalah rekaan suaminya itu.

Katanya lebih setahun dia menanggung malu diaibkan suami sendiri kononnya dia lari dari rumah kerana mengikut lelaki lain dan tergamak meninggalkan anak-anak namun cerita itu adalah bohong semata-mata.

Malah ujar Lizda, sejak tiga tahun lalu mereka sudah berpisah bilik selepas Ezany sendiri didakwanya berlaku curang serta mengabaikan tanggungjawabnya sebagai seorang suami.

Untuk makluman, pasangan itu berkahwin pada 1 Julai 2007 dan hasil perkahwinan tersebut mereka dikurniakan dua orang anak iaitu Hayden Harraz, 3, dan Rayyan Harraz, 5.


Sumber: mStar         ________________________

No comments: