14 May 2016

32 GAMBAR - MAJLIS BERLULUT, MANDI BUNGA, MALAM BERINAI HAFIZ SUIP & NUREFFYSeperti yang kita sedia maklum bahawa hari ini (14 Mei 2016) Hafiz Suip, 26, bakal menamatkan zaman bujangnya dengan pilihan hatinya, Nureffy Jasreel Abdullah.

Sebelum majlis pernikahan mereka berlangsung, Hafiz dan pasanganya telah mengadakan majlis berlulut, mandi bunga serta malam berinai yang bertemakan bollywood.

Melalui perkongsian gambar di Instagram, majlis tersebut dihadiri oleh ahli keluarga serta teman rapat pasangan ini.

Jom lihat!


MALAM BERINAIGAMBAR LAIN:
Klik untuk size besar
MANDI BUNGA


MAJLIS BERLULUT
Untuk pengetahuan semua, majlis berlulut sebenarnya adalah tradisi kaum Melayu di Sarawak selepas akad nikah. Selalunya diadakan pada malam akad nikah. Di semenanjung memang tiada acara melulut ni atau mungkin ada istilah lain untuk menggantikan perkataan 'berlulut'. Adakalanya acara berlulut akan diikuti dengan majlis berinai.

Berlulut ni adalah acara pengantin bertukar-tukar baju 3 pasang atau lebih. Kira macam pengantin tu ala-ala model buat fashion show gitu. Selalunya pengantin perempuan yang akan tukar-tukar baju, pengantin lelaki jarang terlibat dalam acara fashion show ni. Tapi apa salahnya kalau pengantin lelaki join adventure juga. Heh!

         ________________________

No comments: