12 July 2017

TERBIT 'CHOR & CHAH' - ROSYAM NOR INGIN GALAKKAN BELIA JADI USAHAWAN"Rugilah kalau tak ambil peluang sebab anda semua (belia) hidup di zaman yang hanya memerlukan hujung jari untuk menyebarkan maklumat berbanding zaman saya yang serba-serbi susah.

"Jangan asyik nak tengok benda-benda viral dan hiburan sahaja sedangkan peluang untuk buat duit cukup mudah sekarang dengan adanya IT," demikian teguran produser Datuk Rosyam Nor, 50, terhadap sikap sesetengah belia hari ini.

Teguran Rosyam itu adalah kerana belia hari ini tidak mahu mengambil peluang menggunakan kemajuan teknologi maklumat (IT) ke arah perkara mendatangkan faedah.

Maka sebab itu, Rosyam berharap belia hari ini memanfaatkan penggunaan IT ke arah yang lebih memberi faedah dan memberi pulangan.

Kata Rosyam, kebanyakan golongan itu hanya memanfaatkan kemudahan berkenaan untuk melihat perkara kurang berfaedah termasuklah perkara-perkara yang menajdi tular dan hiburan semata-mata.

Rosyam berkongsi perkara itu selepas dia membuka perniagaan ST Rosyam Mart Sdn. Bhd yang bakal beroperasi pada pertengahan Ogos depan di sekitar Setiawangsa dan Keramat, Kuala Lumpur.

ST Rosyam Mart merupakan sebuah perusahaan berbentuk pasar raya mini yang menjual barang-barang basah dan kering (terutama kelengkapan dapur) dengan harga borong.

Klik untuk gambar besar


Tambah Rosyam lagi, sikap ambil mudah dan leka dengan perkara-perkara yang tidak berfaedah akan menyusahkan diri apatah lagi zaman semakin mencabar.

"Kalau saya dari kalangan orang yang gagal akademik boleh mengubah kehidupan, kenapa tidak anda?

"Peluang anda cukup besar untuk berjaya di zaman sekarang kalau tahu memanfaatkan IT.

"Paling tidak cuba untuk berbudi pada tanah (bertani), banyak hasilnya yang anda akan dapat, percayalah," pesannya bersungguh-sungguh.Berkongsi tentang pasaraya ST Rosyam Mart, kata Rosyam idea untuk membuka perusahaan tersebut datang ketika dia mahu menjual hasil tanamannya iaitu nangka dan durian Belanda kepada pihak Sri Tengah (ST) yang berpengalaman hampir 38 tahun dalam bidang pemborongan bahan basah.

Memikirkan ia satu peluang baik untuk kembangkan perusahaan taninya, Rosyam bersama pihak ST mengambil keputusan untuk menjadi rakan niaga dengan mewujudkan ST Rosyam Mart.

Dalam perkembangan lain, Rosyam yang kini menerbitkan drama mini bersiri 'Chor & Chah' dengan kerjasama SME Corp Malaysia mengharapkan agar masyarakat tidak melepaskan untuk menonoton drama tersebut di saluran YouTube.

Drama lakonan Saharul Ridzwan, Ummi Nazeera dan Ruhainies itu turut mendedahkan tip-tip perniagaan yang akan menjadi platform penyebaran informasi keusahawanan secara atas talian.
www.myartis.com / Sumber: mStar
         ________________________

No comments: