29 April 2019

FOTO KARTUN 'FREEHAIR' & 'BERHIJAB' - IZARA AISHAH JELAS SEBAB MUATNAIKNYA


"Post ini bukan sebab saya atau wanita lain tak mahu menutup aurat sayang. Post ini lebih kepada yang duk kutuk tu. Kami wanita sudah tahu memang kena tutup aurat sebab hari-hari kena sekolah.

"Tetapi post ini kaum lelaki atau wanita untuk jangan bercakap begitu ya, ia juga berdosa dan dibela kadang-kadang. Berilah kata-kata yang lebih membina. Wanita ini macam mana pun akan tutup kerana perkara menutup aurat ini sering diingati.

"Okey itu saja," demikian tulis pelakon Izara Aishah yang menjelaskan foto kartun perbandingan antara wanita tidak berhijab dan bertudung labuh yang dimuatnaik di laman sosial miliknya itu bertujuan menegur tindakan netizen yang gemar menulis kata-kata buruk kepada wanita.

Izara, 27, berkata dia dan wanita yang belum berhijab mengetahui bahawa mereka wajib untuk menutup aurat sebagai seorang muslim. Bagaimanapun, Izara telah memadam kapsyen penjelasan dan ruang komen juga ditutup namun dia membiarkan saja foto kartun tersebut di laman sosialnya.

Klik untuk gambar besar


Dalam pada itu, pelakon drama 'Jodoh-Jodoh Annisa' ini memberitahu setiap perkongsiannya di media sosial mempunyai sebab. Kata Izara, dia sebelum ini membuka ruangan komen di foto tersebut kerana ingin menyekat netizen yang berfikiran negatif di akaun Instagramnya.

Tambah Izara lagi, dia tidak akan memberi sesiapa peluang untuk tidak menghormati orang lain di laman sosial miliknya.

"Setiap perkongsian saya di laman sosial mempunyai sebab tersendiri. Saya membuka ruangan komen di sebelah memberi kesempatan untuk saya menyekat anda yang berfikiran negatif untuk datang ke akaun saya.

"Ada perbezaan antara pembenci dan kritikan, dan ada beza antara kebebasan bersuara dan menjadi kurang ajar. Tidak, saya tidak akan beri anda peluang untuk tidak menghormati orang lain di Instagram saya," katanya.
www.myartis.com / Sumber: mStar


         ________________________

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

No comments: