04 February 2020

SUDAH PELUK ISLAM - LOUISA CHONG TABAH JAGA SUAMI STROK


Rasanya sudah agak lama kita tidak mendengar khabar pelakon dan pelawak, Louisa Chong. Terkini, dia yang sudah memeluk Islam terpaksa berdepan dengan dugaan untuk menjaga suaminya, Hamid Samad yang menghidap penyakit angin ahmar (strok).

"Saya tidak pernah putus," demikian kata Louisa Alissa Chong Abdullah, dipetik melalui video Youtube.

"Suami saya menghidap tiga strok dan ia sangat serius sehingga muntah darah dan akhirnya koma.

"Ketika dia koma, saya tak tahu nak buat apa. Kalau saya cerita, nanti orang kata saya minta simpati, yalah sebagai seorang yang bergelar selebriti, kan. Saya tak ada niat sebegitu untuk minta simpati," kongsinya menerusi saluran YouTube terbitan JayIbrahim Al Islam itu.

"Jadi, sekiranya ada di antara kalian yang salah seorang ahli keluarga mengalami penyakit serius seperti ini, boleh belajar dari pengalaman saya.

"Saya tak kata saya seorang yang alim, tapi saya percaya sebagai seorang muaalaf, saya tak pernah putus asa dan ketika itu saya reda jika Allah nak tarik nyawa suami saya," ujarnya yang mahu menjadi seorang hamba Allah yang kuat dan tabah.

Klik untuk gambar besar


"Syukur Alahamdulillah selama ini Allah jaga suami saya. Sehingga kini, suami saya sudah boleh berjalan dan saya boleh jejak kaki ke Tanah Suci. Alhamdulillah.

"Walaupun dalam keadaan berkerusi roda, tapi suami saya tetap berusaha untuk berjalan dengan satu kaki yang tarik satu kaki

"Apa jua cabaran dan rintangan yang kita lalui dalam kehidupan, kita mesti ingat kepercayaan pada Allah dan saya tidak pernah berputus asa, saya terima dengan reda ujian dari Allah.

"Sebab Allah amat sayang pada hambaNya sebab itu Dia beri dugaan dan cabaran pada kita," kongsnya dengan nada sedih.

         ________________________

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

No comments: