15 March 2020

AKAN DIPINDAHKAN KE HOSPITAL SERDANG - TIADA KEKOSONGAN, JIBOB DIBAWA PULANG


Perkembangan terkini pelawak Jibob yang juga anggota kumpulan OnxOn dalam Maharaja Lawak Mega (MLM) 2019, itu masih berada dalam keadaan separa sedar dan ia dikhabarkan teman Jibob, iaitu Che Mat ketika dihubungi. Che Mat berkata, Jibob juga akan dipindahkan ke Hospital Serdang untuk pemantauan dan rawatan, namun jika tiada kekosongan mungkin akan dibawa pulang ke rumah.

"Sehingga semalam keadaan dia masih separa sedar dan berada di wad Unit Rawatan Rapi untuk rawatan dan pemantauan. Bagaimanapun, doktor ada memaklumkan untuk memindahkan Jibob ke Hospital Serdang, tapi kalau tak ada kekosongan dia terpaksa di bawa pulang ke rumah," jelasnya.

Semalam, Che Mat dan Amir Raja Lawak telah memuat naik sebuah video di laman sosial Instagram masing-masing memohon bantuan dalam bentuk wang ringgit untuk membantu Jibob: "Tujuan video tersebut dibuat adalah untuk membantu sahabat kami. Dalam keadaan sekarang, jika dia dibawa pulang ke rumah pastinya akan menelan belanja yang banyak.

"Banyak yang perlu disediakan seperti susu, katil, peralatan perubatan dan benda-benda asas lain. Apa pun saya ingin mengucapkan terima kasih kepada persatuan Seniman dan orang ramai yang telah memberi sumbangan. Kami juga merancang untuk mengadakan perlawanan bola sepak amal pasukan ‘Toq FC’ untuk membantu Jibob," tuturnya.

Klik untuk gambar besar


Bercakap mengenai keadaan Jibob, Che Mat berkata, sahabatnya itu masih menggunakan bantuan oksigen dan bahagian lehernya ditebuk untuk tujuan pernafasan: "Khamis lepas saya pergi menziarah Jibob... Sedih saya tengok keadaan dia. Saya panggil nama, dia sedar, dia buka mata dalam 20 saat dan tutup kembali. Saya sangat mengharapkan agar Jibob kembali sembuh. Doakan Jibob ya semua," katanya sebak.

Jibob atau nama sebenarnya Mohd Hamizi Hashim, 33, dikejarkan ke Hospital Kuala Lumpur selepas terjatuh dalam bilik air di rumahnya akibat angin ahmar sekitar jam 1 pagi pada 5 Mac lalu. Dia kemudiannya disahkan mengalami pendarahan dalam otak dan telah menjalani pembedahan membuang darah beku di kepala.

Bagi mereka yang ingin membantu dan meringankan urusan keluarga Jibob, bolehlah menghulur sumbangan atas nama isterinya, Siti Aisyah Wahiddin menerusi akaun 1143 0207 5393 (Maybank).


www.myartis.com / Sumber & foto: Astro Gempak, Instagram Che Mat & Amir Raja Lawak


         ________________________

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

No comments: