05 June 2020

BERIKUTAN 'BLACK LIVES' MATTER' - DIANA DANIELLE BENGANG NETIZEN TAK FAHAM BAHASA


Pelakon Datin Diana Danielle menerusi laman Instagram miliknya telah menegur sikap segelintir rakyat tempatan yang mempersoalkan beritukan isu gerakan protes 'Black Lives Matter' yang dianjurkan oleh warga Amerika Syarikat tempoh hari. Malah, isteri kepada pelakon Datuk Farid Kamil itu turut meluahkan rasa bengang apabila menerima komen yang tidak relevan daripada pengikutnya.

Menurut Diana, perasaan itu makin membuak-buak apabila ada dalam kalangan pengguna laman sosial meminta supaya kumpulan penyokong protes tersebut turut memperjuangkan nasib kaum lain yang tertindas. Menerusi perkongsian di laman Instagram, beliau turut menyeru orang ramai untuk menghormati isu berkenaan.

Hal ini kerana, kata Diana lagi, tumpuan harus diberikan pada satu isu sahaja ketika ini agar tidak hilang fokus: "Tension kadang-kadang, sekarang kita perjuangkan satu isu! Tak bolehlah dalam satu masa tiba-tiba nak naikkan 14,000 isu, nanti taka da tumpuan atau fokus dalam isu itu. Dulu #SavePalestine jadi kita fokus pada gerakan itu.

Klik untuk gambar besar


"For example: hashtag yg ada dulu #SavePalestine so kita focus pada movement tu, jangan la bila org tengah fokus raise awareness utk 1 isu, org lain masuk eh kenapa Palestine je kenapa tak semua negara-negara tertindas? Macam mana nak jawab ni? Jadi mcm mana nak puaskan hati orang. Ada je lah!" katanya.

Terdahulu, kecoh di seluruh dunia berkenaan kes kematian warga kulit hitam, George Floyd di Amerika Syarikat. Susulan itu wujud gerakan yang menyuarakan slogan Black Lives sebagai satu bentuk solidarity atas kematian lelaki tersebut.

Meskipun begitu, ramai dalam kalangan selebriti antarabangsa memperjuangkan gerakan itu bagi mengekang isu penindasan terhadap golongan berkulit hitam di seluruh dunia. Sehingga kini, hashtag #blacklivesmatter masih trending di media sosial dan mendapat perhatian umum sehingga berlaku ketegangan dan rusuhan di beberapa Bandar di negara tersebut.


www.myartis.com / Sumber & foto: Beautifulnara & Instagram Diana Danielle


         ________________________

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

No comments: