30 June 2020

CAPRICE BERSUARA TUNTUT PENJELASAN PU RAHMAT 'SINDIR' LELAKI BERTOPI: "ORANG BODOH SAJA CARI SAYA & TANYA TENTANG AGAMA"


Baru-baru ini, Pencetus Ummah (PU) Rahmat telah memuat naik karikatur berhubung gambaran situasi kaedah mendapat ilmu agama pada masa ini dan tindakannya itu telah menimbulkan pertikaian dalam kalangan netizen.

Karikatur itu jelas menunjukkan bahawa masyarakat lebih suka mendapatkan rujukan berkaitan agama kepada selebriti media sosial berbanding golongan agamawan. Perkara itu menimbulkan rasa kurang senang penyanyi rap Caprice apabila dia dikaitkan sebagai selebriti media sosial dalam karikatur berkenaan berdasarkan cara pemakaiannya yang sering mengenakan topi.

Caprice atau nama sebenarnya Ariz Ramli berkongsi semula paparan skrin foto tersebut di Instagram dan meminta penjelasan daripada PU Rahmat berkaitan perkara itu: "PU Rahmat, anda rasa dengan berkongsi foto ini adalah kelakar? Ramai orang tag dan DM saya gambar ini.

"Mamat yang pakai hoodie dan topi itu Caprice ke? Nak tanya, sejak bila orang tanya saya soalan tentang agama? Orang bodoh saja akan cari saya dan tanya soalan-soalan tentang agama," tulis Caprice.

Klik untuk gambar besar


Dalam pada itu menurut Caprice, sungguhpun tiada kelayakan dalam bidang agama namun dia menggunakan ilmu untuk membangunkan aplikasi yang memudahkan orang ramai mendapatkan penjelasan berhubung Islam: "Maaf saya tak cukup ilmu tapi anda tahu tak, siapa bina aplikasi untuk beri orang lagi senang cari ustaz?

"Siapa bina mengaji.com untuk orang belajar mengaji dan ikut ustaz? Siapa bina IslamPro untuk kita book dan cari ustaz untuk belajar mengaji, ceramah, berubat secara Islam atau kaunseling Islamik? Mamat yang pakai hoodie itu. Kita dah lama bina dan berjuang untuk anak muda kita cari ilmu dan ustaz. #Rapatkansaf2040," katanya.

Caprice sebelum ini dikenali tentang perkongsiannya berkaitan isu semasa menerusi video yang dimuat naik di Instagram. Pada Ahad lalu, sesi IG Live Caprice bersama penyanyi Fynn Jamal yang berdebat mengenai isu jenayah rogol juga mendapat perhatian netizen.Caprice sebelum ini dikenali tentang perkongsiannya berkaitan isu semasa menerusi video yang dimuat naik di Instagram. Dalam pada itu, penyanyi lagu Bal ini memberitahu dia akan mencari guru yang lebih pakar sekiranya ingin mengetahui lanjut mengenai agama.

"Tak apa, kalau saya kurang ilmu agama, saya sendiri akan cari guru-guru yang lagi pakar. Anda dari dulu but*** dengan saya sebab saya tak pernah cari anda kut? Kalau bu** hurt sangat saya nak pesan sapu minyak cap kapak dekat buntut sambil zikir InsyaAllah anda tidur dengan tenang.

"Kalau ada masa PU, boleh tak beritahu kepada umum siapa Influencer Instagram tersebut secara jelas? Sebab saya nak jemput dia untuk rapatkansaf balik dengan ustaz dan mufti," ujarnya.


www.myartis.com / Sumber & foto: mStar & Instagram Caprice


         ________________________

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

No comments: