16 June 2020

KUMPUL SAHAM AKHIRAT - SHUIB BAKAL TUBUHKAN YAYASAN BUBBLE BEE BAGI BANTU GOLONGAN MEMERLUKAN


Bagi membantu badan kebajikan dan golongan memerlukan, pelawak dan penyampai radio Hot FM, Shuib Sepahtu bakal melancarkan Yayasan Bubble Bee. Shuib, 36, atau nama sebenarnya Shahmira Muhamad berkata, idea menubuhkan yayasan itu timbul ketika Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dilaksanakan pada Mac lalu.

"Idea menubuhkan yayasan ini tercetus ketika kita berada dalam tempoh PKP. Ketika itu saya memberi bantuan kepada golongan memerlukan. Namun, perkara itu mengundang kritikan warganet kononnya saya mahu buat 'damage control'. Memandangkan saya ada perniagaan minuman Bubble Bee, jadi saya terfikir kenapa tidak menubuhkan yayasan.

"Kiranya, aktiviti bantuan ini akan dibuat secara berterusan dan bukannya sementara. Apa saya akan buat adalah, daripada perniagaan itu saya ketepikan sedikit bahagian untuk yayasan berkenaan. Contoh dari hasil jualan harian, cendrahati Bubble Bee dan lebihan duit baki yang pelanggan masukkan dalam tabung," jelasnya.

Klik untuk gambar besar


Menurut Shuib, dia juga mewajibkan setiap cawangan dan cawangan kerjasama yang dibuka membuat perkara sama. Malah, menerusi yayasan itu juga, Shuib merancang untuk membuat program kebajikan masyarakat (CSR) pada setiap bulan.

"Disebabkan saya nak buka banyak cawangan, saya terfikir setiap daripada itu diwajibkan menjaga satu rumah kebajikan. Walaupun jumlah disumbangkan tak banyak, tapi kalau berterusan ia pasti bermanfaat dan membantu. Alhamdulillah, perkara itu disambut baik setiap rakan kerjasama yang membuka cawangan. Mereka bersetuju dan tak bantah pun. Sekurang-kurangnya ada juga saham akhirat," katanya.

Perkembangan lain, Shuib bakal membuka enam lagi cawangan sendiri dan menyasarkan 28 cawangan dibuka tahun ini: "Insya-Allah, pada 22 Jun ini akan dilancarkan cawangan terbaharu di USJ, Subang Jaya dan seterusnya di The Strand Kota Damansara. Setakat ini sudah ada 15 cawangan kerjasama dan dalam senarai ada 20 lagi akan dibuka. Saya berharap sasaran nak buka 28 cawangan tahun ini akan terlaksana," katanya.


www.myartis.com / Sumber & foto: Harian Metro & Instagram Shuib Sepahtu


         ________________________

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

No comments: