01 November 2020

MUAT NAIK FOTO BELI MERCEDES BENZ CLA - DANIAL ZAINI NAFI MENUNJUK-NUNJUK, HASIL MACAU SCAMPenyampai radio Era, Danial Zaini baru-baru ini telah berkongsi foto bersama sebuah kereta mewah jenis Mercedes Benz CLA berwarna hitam yang dibelinya selepas 10 tahun berhijrah ke Kuala Lumpur untuk mencari rezeki.

Bagaimanapun, Danial menafikan tujuannya berkongsi foto bersama kereta mewah tersebut untuk tujuan menunjuk-nunjuk. Jelas Danial, 27, gambar bersama kereta baharu itu untuk pembakar semangat orang ramai ketika berdepan kesulitan termasuk COVID-19.

"Sepatutnya saya hanya mahu berkongsi di 'close friends' Instagram tapi tersilap post. Gambar itu untuk pembakar semangat baik kepada diri sendiri mahupun orang lain ketika kita berdepan saat getir seperti sekarang.

"Saya mahu buktikan selepas 10 tahun dengan usaha, Insya-Allah kita mampu mencapai apa yang kita hajatkan. Sebenarnya ia bergantung pada diri sendiri untuk memilih membeli barangan apa. Saya menguruskan kewangan sendiri dan mula menyimpan duit hasil kerja selama 10 tahun dengan cara saya sendiri.

Klik untuk gambar besar"Saya yakin tak selamanya kita di atas dan tak juga selamanya di bawah. Ketika waktu sebegini saya ada simpanan yang cukup Alhamdulillah saya dapat kereta idaman saya," katanya.

Terdahulu, menerusi Instagram Stories, Danial berkongsi foto bersama sebuah kereta mewah jenis Mercedes berwarna hitam yang dibelinya selepas 10 tahun berhijrah ke Kuala Lumpur untuk mencari rezeki.

Sebelum memutuskan untuk membeli kenderaan terbabit, Danial turut mempertimbangkan dua model kereta lain jenis Range Rover dan Audi. Dalam pada itu, tambah Danial, dia berpegang pada prinsip yang tidak bermewah-mewah dengan barangan dan pakaian mahal serta berdisiplin menyimpan duit.


"Saya tak berminat untuk pakai barangan mahal-mahal, baju-baju saya pun biasa-biasa saja. Sebab itulah berani ambil kereta itu. Kebetulan kereta lama kerap sangat rosak dan saya terpaksa jualkan. Jadi, ia menjadi keperluan bagi saya. Langsung tiada niat nak menunjuk-nunjuk.

"Untuk simpanan pula saya memperuntukkan 80 peratus daripada gaji saya untuk disimpan atau dilaburkan untuk bisnes. Selain itu, saya akan mengirimkan duit untuk ibu saya setiap bulan. Alhamdulillah, selain menjadi penyampai radio, saya ada juga kerja sampingan," ujarnya.

Pada masa sama, Danial menafikan pembelian kereta mewah itu berkait dengan isu yang sedang hangat dibahaskan, Macau Scam: "Beli kereta mewah je terus kaitkan dengan Macau Scam. Mana ada, saya beli hasil daripada duit simpanan saya sendiri. Ini pun bukan beli cash, bayar bulan-bulan juga," tambahnya.


www.myartis.com / Sumber & foto: Astro Gempak & Instagram daniel Zaini

         ________________________


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

No comments: