10 August 2021

DAPAT LIPUTAN ANTARABANGSA - NETIZEN LUAR NEGARA TURUT SIMPATI DENGAN PEMERGIAN SITI SARAHBukan hanya Malaysia sahaja, malah berita pemergian Allahyarham Siti Sarah turut mendapat liputan agensi berita terkenal luar negara. Portal media terkenal dunia di United Kingdom iaitu BBC News melaporkan berita duka itu petang Selasa dengan tajuk 'Malaysian singer dies of Covid, day after giving birth' ('Penyanyi Malaysia meninggal dunia akibat Covid selepas melahirkan anak'). Selain BBC, berita duka itu juga dilaporkan News portal CNA Lifestyle Asia dan Liputan.6 dari negara jiran Indonesia pada Isnin.

Berita tersebut yang menyentuh hati ramai rakyat Malaysia itu turut dirasai netizen luar negara dimana mereka tersentuh dengan pengorbanan arwah sebagai ibu. Mereka mengucapkan takziah dan menganggap ia sebagai satu berita yang memilukan akibat virus Covid-19 yang sedang menyerang dunia.

"Sangat menyedihkan dia tidak dapat melihat bagaimana comelnya anak yang dilahirkan. Begitu juga anak itu tidak dapat peluang merasakan pelukan seorang ibu. - "Tragik... tapi ibu mengorbankan hidupnya supaya bayinya boleh hidup. Inilah kasih sayang ibu... semoga anda tenang di sana.

"Ini sangat menyedihkan, anak tidak dapat mengenali ibunya. Takziah buat keluarga dan kawan-kawannya yang sedang berdepan kesedihan," tulis beberapa netizen.

Klik untuk gambar besarTerdahulu, isteri kepada pelawak Shuib Sepahtu itu menghembuskan nafas terakhir pada pukul 5.13 pagi Isnin di Pusat Perubatan Universiti Kebangsaan Malaysia (PPUKM), Kuala Lumpur akibat Covid-19.

Allahyarham dimasukkan ke ICU hospital berkenaan selepas tahap oksigen menurun pada 4 Ogos lalu iaitu hari yang sama dia sepatutnya memotong gelang kuarantin. Siti Sarah, 37, kemudiannya ditidurkan sebelum pembedahan dijalankan bagi mengeluarkan bayi dalam kandungan pada 6 Ogos lalu dan arwah selamat melahirkan bayi lelaki diberi nama Ayash Affan pada pukul 5 petang.

Penyanyi lagu 'Kesetiaan' itu selamat dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Kampung Sungai Pusu, Gombak, Selangor pada kira-kira pukul 1.20 petang Isnin. Allahyarham meninggalkan empat cahaya mata iaitu Uwais Alqarni, 10, Dzahira Talita Zahra, 8, Ariq Matin, 6, dan Ayash Affan yang kini masih berada dalam pemantauan di PPUKM.         ________________________


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

No comments: