24 September 2021

"85 PERATUS WAJAHNYA HAMPIR SAMA..." - ALYAH SEBAK TERSEREMPAK INDIVIDU MIRIP ARWAH ABANG"Semalam saya ada meeting di sebuah hotel terletak di Melaka. Ketika sampai di hotel, saya disambut oleh seorang kakitangan hotel yang mana gayanya saling tak tumpah seperti arwah abang saya.

"Ketika itu saya tidaklah berkata apa-apa sebab semua orang memakai pelitup muka. Saya cuma lihat dari ketinggian dan gayanya sahaja. Tapi sehinggalah saya ternampak wajahnya ketika dia cuba membetulkan pelitup muka... masa itu darah saya terus berderau. 85 peratus wajahnya hampir sama dengan abang saya," demikianlah kata penyanyi Datin Alyah.

Selepas lima bulan abang sulungnya, Mohammad Fadzil Abu Hassan meninggal dunia, Alyah mengakui dia dan keluarganya sangat merindui insan tersayang itu.

Alyah atau nama sebenarnya Noor Hasliah Abu Hassan, 40 bagaimanapun berkata, rindunya terubat apabila secara kebetulan bertemu seorang individu yang memiliki raut wajah seperti Allahyarham abang sulongnya. Alyah turut menganggap pertemuan itu sebagai satu rezeki daripada Allah SWT.

Klik untuk gambar besarTerdahulu, Alyah memuat naik sekeping foto menerusi Intagram dan memberitahu individu yang bergambar dengannya itu memiliki wajah yang serupa dengan Allahyarham abangnya yang telah meninggal dunia pada 17 Ramadan lalu.

"Ya Allah ya tuhanku... aku rindu abang aku... Kau maha baik ya Allah kau jumpakan aku dengan seorang yang lebih kurang sama wajahnya dengan arwah abang long.

"Kejadian semalam semasa hadiri meeting di Melaka. Salah seorang staff di @lacristahotel Melaka mirip sangat wajah abang saya. Encik Saiful Bahri terima kasih ya. Terubat rindu saya pada arwah abang saya," ujarnya.


Mengulas lanjut, Alyah berkata dia tidak dapat menahan air matanya ketika berbual dengan kakitangan hotel berkenaan: "Selepas makan malam, saya mahu ke tingkat atas dan kakitangan hotel itu tolong tekankan butang lif. Ketika itulah saya ambil kesempatan menegurnya.

"Saya beritahu wajah dia sama dengan arwah abang saya dan ketika itu saya dah sebak dan menangis. Dia pun mula-mula pelik dan minta maaf banyak kali pada saya sedangkan dia tak buat salah.

"Saya pun pada masa sama minta dia untuk ambil gambar bersama sebab nak tunjuk kepada keluarga. Semua yang kenal abang cakap memang sama, sampai mak saya pun menangis. Ini rezeki saya Allah beri sebab dia tahu saya sangat rindu abang, terubat juga rindu saya," tuturnya.

         ________________________


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

No comments: