08 September 2021

NOURUL KONGSI PENGALAMAN PERNAH BUANG RAHIM KERANA KETUMBUHANMenerusi muat naik di laman Instagram, penyanyi Nourul Depp telah berkongsi pengalaman mengenai prosedur menjalani pembedahan pembuangan rahim. Ujar Nourul, perkongsian itu dibuat sebagai rasa tanggungjawab sebagai seorang wanita dalam memberi kesedaran kepada umum mengenai betapa pentingnya pencegahan terhadap sebarang ketumbuhan pada tubuh badan.

Tambahnya lagi, dia berasa bersyukur kerana ketumbuhan pada rahimnya itu diketahui pada peringkat awal dan dapat mengambil langkah berjaga-jaga untuk menyelamatkan nyawanya. Meskipun sudah setahun menjalani prosedur pembuangan rahim itu, Nourul memaklumkan sebarang ketumbuhan yang ada pada tubuh badan harus diperiksa oleh doktor bertauliah.

"Saya mahu memberitahu semua orang yang kalau ada benda yang perlu dibuang, buanglah. Jangan simpan. Benda ketumbuhan seperti itu akan membawa kepada yang tidak baik. Menerusi gambar organ yang saya muat naik, ada beberapa nodul kelihatan. Selepas doktor periksa, tiada sebarang ketumbuhan yang boleh akibatkan kanser. Alhamdulillah dapat kesan pada peringkat yang sangat awal. Apa pun kita kena jaga diri," katanya.

Dalam pada itu, Nourul turut menitipkan pesanan kepada mereka di luar sana terutamanya wanita agar sentiasa berhati-hati dan peka dengan sebarang kelainan pada kesihatan diri masing-masing. Maklum Nourul lagi, disebabkan pengesanan dilakukan pada peringkat awal, organ ovari miliknya tidak perlu dibuang dan memesan agar tidak perlu sedih jika seseorang itu perlu membuang rahim kerana masih diberi peluang untuk menikmati hidup.

Klik untuk gambar besar

         ________________________


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

No comments: