11 June 2022

ASHIRA MULA 'RIMAS': "SAYA MEMANG FREE HAIR, BUKAN DAH FREE HAIR... TAK BERTUDUNG TAK SEMUA JAHAT YA""Sudah-sudahlah PM, DM, komen ‘dah free hair ke?’. Saya memang free hair, bukan dah free hair. Ya, kadang-kadang saya pakai tudung sebelum ini mencuba dan memang terasa nak ke arah itu.


"Salah ke? Masih belum sempurna dan saya tak pernah cakap yang saya dah bertudung sepenuhnya secara rasmi. Orang tanya pun saya jawab berani nak cakap, doa yang baik-baik saja.

"Nak berubah memang senang cakap saja terus boleh buat tapi istiqamah itu yang susah. Tak ada bayi yang baru lahir esok boleh terus berjalan... step by step," itulah kata penyanyi Ashira yang mengakui masih terima mesej dan komen yang sama sehingga dia sudah mula 'rimas' dengan pertanyaan netizen mengenai imejnya tidak bertudung.

Sebelum ini, penampilan penyanyi berusia 37 tahun itu yang tidak bertudung ketika bekerja sebagai penyanyi restoran pub setiap hujung minggu menimbulkan persoalan dalam kalangan netizen. Ashira meminta orang ramai tidak menjadikan hal tudung sebagai isu kerana sebelum ini tidak pernah mengumumkan sudah berhijab penuh.

Klik untuk gambar besarAshira yang mengakui pernah mempunyai hasrat berhijab sepenuhnya itu menjelaskan dia hanya berani mengatakan masih mencuba untuk menjadi muslimah yang lebih baik. Dia juga berkata bukan mudah untuk seseorang ingin berubah ke arah kebaikan terus istiqamah.

Dalam pada itu, bekas peserta program Gegar Vaganza musim ketujuh (GV7) ini berharap netizen mendoakan yang baik-baik untuk dirinya daripada melemparkan kecaman.

"Satu yang saya percaya, Allah Maha Adil, saya percaya dengan aturanNya. Jadi, daripada nak mengecam tanpa tahu hujung pangkal cerita, baik doa yang baik-baik untuk diri sendiri dan keluarga.


"Jelas ya jangan komen yang bukan-bukan lagi kat FB ke IG ke TIkTok ke. Saya hanya manusia biasa, banyak lagi yang perlu diperbaiki. Tiada lagi penjelasan lepas ni," ujarnya.

Sementara itu, Ashira atau nama sebenarnya Sharifah Nur Ashira Syed Abdul Aziz berkata ramai lagi wanita yang tidak menutup aurat tapi mempunyai hati yang baik.

"Tak semua manusia yang tak bertudung itu hina dan keji atau jahat ya. Kadang-kadang yang bertutup lagi hitam hati daripada yang tidak bertutup. Ramai depan mata saya, macam-macam dah saya experience. Sudah-sudahlah ambil tahu hal orang lain. Saya tak kacau hidup sesiapa pun, sudahlah," tuturnya.

         ________________________


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

No comments: