30 June 2023

MASUK ICU - MAT LONDON BERGANTUNG SEPENUHNYA MESIN OKSIGEN"Doktor pun cakap memang sukar dan jantung dia pun sudah tidak kuat. Bila tengok keadaan papa, rasa akan kehilangan dia pun ada juga. Dalam tempoh dua hari ini, dia memang tidur terus."Saya ada melawat juga semalam. Bila saya bercakap dengannya, ada tindak balas seperti mengangguk. Rasa macam ada harapan sedikit juga. Tapi itulah, kena terima sebarang kemungkinan."

Itulah kata anak keempat Mat London, 74, iaitu Salmany Akir Ahmad, 42, yang memaklumkan, bapanya sekarang memang bergantung sepenuhnya dengan mesin oksigen dan berada di wad pengasingan Unit Rawatan Rapi (ICU).

Sebelum ini, Mat London atau nama sebenarnya, Ahmad Ibrahim yang merupakan Keluarga Presiden Persatuan Pengarah Filem Malaysia (FDAM) itu sudah bersedia dengan sebarang kemungkinan berikutan kesihatannya di tahap kritikal.Memasuki hari ke-18 ditahan di hospital, Salmany berkata, Mat London tidak menunjukkan peningkatan daripada segi pernafasan selain banyak organ dalaman rosak.

"Doktor ada lakukan ujian berkala untuk beri papa bernafas sendiri tapi memang tak boleh. Paru-paru dan buah pinggangnya pun memang sudah rosak," jelasnya lagim9

Terdahulu, pengarah dan pelakon yang dikenali dengan watak Pak Karim menerusi drama Kampong 'Pisang Bersiri-siri' ini dirawat di Unit Rawatan Rapi (ICU) Hospital Kuala Lumpur (HKL) sejak 16 Jun lalu akibat jangkitan paru-paru.

Kemudian, dia terpaksa dipindahkan ke bilik ICU pengasingan bagi tujuan pemantauan rapi. Susulan paras oksigen rendah dan kadar degupan jantungnya lemah, dia terpaksa ditidurkan. Mat London juga mengalami pelbagai komplikasi penyakit lain yang turut menjejaskan kesihatannya.

         ________________________

JOM LAWAT FACEBOOK TERBARU KAMI :
KLIK DI SINI..!!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

No comments: