28 September 2023

BIAYAI KOS RAWATAN KANSER - IBNOR RIZA TERPAKSA JUAL 3 KERETA"Saya tiada aset melainkan memiliki empat kereta sebelum ini. Saya nampak itu saja cara untuk mendapatkan duit dengan segera.
"Sejak tahun lalu saya tidak boleh lagi keluar mencari rezeki. Jadi saya terpaksa gunakan segala duit simpanan yang ada termasuk menjual tiga kereta bagi menampung kos perubatan dan kelangsungan hidup.

"Namun, duit jualan kereta taklah banyak mana. Jadi, saya perlu cari lagi duit untuk kos rawatan kimoterapi di pusat perubatan swasta yang masih berbaki RM12,000."

Demikian jelas penyanyi Ibnor Riza yang mengakui dia terpaksa menjual tiga kereta idaman yang dibeli secara tunai bagi membiayai kos rawatan kanser limfoma yang dihidapinya.

Tambahnya, wang simpanan yang dikumpul turut 'hangus' dan dianggarkan berhabis hampir RM80,000 untuk merawat penyakitnya itu.

Menurut penyanyi itu lagi, keadaan kesihatannya beransur pulih sekali gus boleh keluar mencari rezeki, selepas menjalani beberapa rawatan kimoterapi di hospital swasta.

"Salah satu faktor sumber pendapatan saya terjejas sejak tahun lalu kerana saya menghadapi masalah suara. Alhamdulillah saya kini sudah boleh kembali menyanyi. Sudah ada beberapa tawaran yang diterima.

"Saya sebolehnya tak nak minta simpati mana-mana pihak. Selagi boleh bekerja saya cuba gagahkan diri walaupun keadaan saya sekarang masih belum pulih sepenuhnya.

"Saya tidak pernah buat kerja lain selain menyanyi. Saya suka hiburkan orang tapi apabila keadaan sekarang tidak mengizinkan saya harap penganjur faham dan masih nak membantu saya," katanya.

Kata Ibnor, dia sepatutnya menjalani lima pusingan rawatan kimoterapi tetapi hanya mampu melakukan dua sesi membabitkan kos RM32,000.

Dalam pada itu, Ibnor turut memaklumkan, dia ada memohon bantuan daripada Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) dan pusat zakat, namun sehingga kini masih belum mendapat sebarang maklum balas.

"Insya-Allah mungkin dalam proses. Saya pun tak nak terlalu berharap, kalau boleh bekerja saya nak gagahkan diri," tuturnya.

         ________________________

JOM LAWAT FACEBOOK TERBARU KAMI :
KLIK DI SINI..!!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

No comments: