29 April 2024

DIANA DANIELLE KATA KALAU NAK KONGSI NOMBOR TELEFON, KENA MINTA IZIN DULUPelakon dan penyanyi Diana Danielle meminta agar nombor telefon peribadi tidak dikongsikan sewenang-wenangnya selepas nombor telefonnya dikongsi tanpa keizinan, sekaligus dihubungi oleh orang yang tidak dikenali.
Menerusi hantaran di TikT0k, Diana menerima kiriman mesej daripada seorang pelajar yang ingin mewawancaranya dan apabila ditanya, diberikan nombor telefon Diana oleh pensyarahnya.

"Boleh tak kita jangan normalis@sikan, memberi nombor telefon orang lain tanpa keizinan mereka? Jadi, saya ada terima mesej daripada seorang pelajar yang nak mewawancara saya untuk sal@h satu projeknya dan saya faham, sebab saya pun pelajar. Kita memang ada kerja begitu. Kita kena ikut saluran yang betul.

"Saya tanya, dari mana dia dapat nombor saya sebab mesej saya sebanyak dua kali. Kali pertama, saya dah macam kenapa ada orang yang saya tak kenal tiba-tiba hantar mesej saya dan kali kedua, pada hari ini, hari Ahad, dia cakap minta maaf sebab dia cuma nak tanya sama ada boleh mewawancara saya.

"Saya tanya, mana dia dapat nombor saya? Saya tak tahu awak siapa. Rupa-rupanya, pensyarah dia yang beri dia nombor saya. Pada ketika itu, saya terfikir, sebagai pensyarah, penting untuk awak menunjukkan cara yang profesional untuk menghubungi seseorang.

"Kita tak kenal satu sama lain. Awak tak boleh semudah itu berikan nombor telefon saya kepada pelajar awak. Itu adalah nombor peribadi saya," kata isteri kepada pelakon Farid Kamil itu.

Dalam pada itu, Diana juga berkongsi pros£dur yang sepatutnya diikuti dan dilakukan oleh pelajar yang ingin berurusan dengannya.

"Jadi, pros£dur yang sepatutnya adalah, kita akan terima emel daripada pelajar yang bertanya sama ada boleh mewawancara saya. Itu normal.

"Tapi, saya tak pernah dapat kiriman mesej peribadi menerusi WhatsApp. Walaupun di Instagram, Facebook, TikT0k, saya masih ada emel rasmi dan nombor telefon pengurus saya. Sebab kita perlu ada bat@san, kan?

"Saya tak beri keizinan kepada sesiapa untuk semudah itu memberikan nombor telefon saya. Saya tak mahu diganggu. Jadi, jangan buat begitu.

"Ia adalah tata tertib yang lazim dan kalau awak nak kongsikan nombor telefon seseorang, minta izin terlebih dahulu kerana itu adalah priv@si dan perlu dihormati, serta tak melangg@r bat@san," ujarnya.

         ________________________

JOM LAWAT YOUTUBE KAMI (MYPAPARAZZI) :
KLIK DI SINI..!!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

No comments: