04 June 2012

MAJLIS PERLANCARAN SOUNDTRACK FILEM '29 FEBRUARI'


Kuala Lumpur - Selepas mencipta pelbagai kejayaan melalui penerbitan lagu tema bagi filem, antaranya “Penyembuh Rindu” Mawi dan Diana Danielle (Magika) dan “Sedetik Lebih” nyanyian Anuar Zain (Hikayat Merong Mahawangsa), KRU Music sekali lagi meneruskan tradisi dengan menerbitkan keseluruhannya 4 buah lagu untuk filem Stereoscopic 3D (S3D) pertama Malaysia berjudul “29 Februari” terbitan KRU Studios.

Bagaimanapun, hanya 3 lagu utama dipilih untuk dikeluarkan secara “single” untuk siaran radio iaitu ”Kelip-kelip” nyanyian Remy Ishak, “Jagalah Diri” nyanyian Jaclyn Victor dan “Seperti Dulu” nyanyian Forteen yang mendapat sentuhan magis Edry Abdul Halim, pencipta dan penulis lirik yang juga merupakan pengarah bagi filem ini.

Klik untuk imej besar...
“29 Februari adalah sebuah filem yang amat kami nanti-nantikan di KRU Studios. Bagi menyemarakkan lagi promosi filem ini 3 buah lagu telah pun dipilih untuk dikeluarkan secara berperingkat untuk siaran radio khususnya untuk langganan nada dering bagi peminat-peminat muzik di Malaysia. 3 lagu daripada 3 penyanyi yang mempunyai latarbelakang yang berbeza serta masing-masing mempunyai kekuatan yang tersendiri” kata KC Ismail, Timbalan Presiden KRU Music.

Sebagai pelakon utama filem “29 Februari”, Remy Ishak dituntut untuk menyanyi di dalam filem muzikal ini. Bertitik-tolak dari situ, beliau turut menyumbang suara untuk lagu “Kelip-Kelip”. Ini merupakan percubaan pertama Remy dan ternyata tidak menghampakan. “Kelip-Kelip” menceritakan tentang bagaimana seseorang itu dapat memberikan harapan kepada yang lain dengan keikhlasannya “menyinar bagai kelip-kelip” ketika di dalam kegelapan. Bersesuaian dengan Remy, lagu ini bakal sinonim dengan watak Budi di dalam filem “29 Februari”.“Jagalah Diri” yang berkonsepkan ballad amat sinonim dengan kekuatan vokal yang dimiliki Jaclyn Victor. Lagu ini menceritakan apabila kehilangan orang tersayang, tangisan dan kesedihan tidak akan mengubah keadaan. Lagu ini bersifat ‘keakuran’ dengan ujian takdir bagi mereka yang terpisah selamanya-lamanya. Dengan kemampuan vokal mantap Jac dan berbekalkan lagu yang berskala besar, ianya dilihat amat berpotensi dan mampu meneruskan kejayaan seperti yang pernah diraih oleh “Sedetik Lebih”.

Berlandaskan impak positif daripada aura “Berdua Bersatu”, kehebatan Forteen selaku sebuah band yang berkonsepkan vokal berkumpulan sudah diketahui ramai. Sehubungan dengan itu, lantas Edry memberi kepercayaan kepada Forteen untuk membawakan “Seperti Dulu” memandangkan konsep lagu ini amat bersesuaian dengan kumpulan tersebut. “Seperti Dulu” menggambarkan harapan sekeping hati yang masih membayangkan impian untuk kembali bersama kekasih yang sudah terpisah. Apakah keaadaan akan sama jika bertemu kembali? Apakah keadaan masih “Seperti Dulu”?“29 Februari” merupakan sebuah filem bergenre “biografi fantasi” di bawah arahan Edry Abdul Halim – pemenang Pengarah Harapan FFM23 pada tahun 2010 serta pemenang Filem Terbaik FFM23 melalui filem “Magika”. “29 Februari” dipenuhi lakonan mantap Remy Ishak yang memegang watak Budi yang hanya dimakan usia dalam tempoh 4 tahun sekali dan berlatar-belakangkan detik-detik bersejarah Malaysia semasa penjajahan British, penaklukan Jepun sehinggalah ke tahun 2012.

Dengarkan “Kelip-kelip” (Remy Ishak), “Jagalah Diri” (Jaclyn Victor), “ dan “Seperti Dulu” (Forteen) yang bakal ke udara di seluruh stesyen radio tanah air dan saksikan klip video lagu tersebut yang bakal menemui anda pada bulan Jun 2012.No comments: