21 September 2015

SUAMI UMIE AIDA DIDAKWA SABOTAJ NEGARAPada Jumaat lepas, Datin Seri Umie Aida memuat naik satu gambar di Instagram dengan kapsyen mendoakan suaminya, Datuk Khairuddin Abu Hassan yang ditahan polis.

Menurut Ketua Polis Negara, Tan Sri Tan Sri Khalid Abu Bakar, tindakan suami Umie itu merupakan satu bentuk sabotaj yang boleh menjejaskan kestabilan ekonomi dan kedaulatan negara.

Khalid berkata, Khairuddin seharusnya memberi ruang dan peluang kepada agensi-agensi penguatkuasa tempatan untuk menjalankan siasatan terhadap syarikat pelaburan strategik negara 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

Klik gambar untuk size besar
"Namun, beliau tetap memilih untuk menggunakan saluran perundangan asing khususnya Britain, Hong Kong, Perancis dan Amerika Syarikat dengan tujuan mengenakan tekanan antarabangsa ke atas Malaysia.

"Ini jelas merupakan satu tindakan yang bertujuan mencabar sistem perundangan Malaysia, mencalar kredibiliti agensi penguatkuasa tempatan dan mengundang campur tangan asing dalam sistem demokrasi negara," ujarnya dipetik sebagai berkata.

Khairuddin direman enam hari bagi membantu siasatan di bawah Akta 124C Kanun Keseksaan atas cubaan untuk melakukan aktiviti yang memudaratkan demokrasi berparlimen malah polis turut merampas beberapa barang peribadi milik termasuk komputer riba, telefon bimbit dan kad sim telefon bimbit dari kediaman mereka.

         ________________________
No comments: