03 May 2019

"BERI SAYA 2 JUTA, SAYA AKAN BERI PERSEMBAHAN MEMUKAU..." - FRANCISSCA KESAL ISU BTS


"Kenapa anda perlu bawa artis luar untuk membuat persembahan di negara kita dan secara besar-besaran? Ia merupakan penghinaan buat kami dan ia amat menyakitkan. Sejujurnya saya tidak begitu gembira mendengar perkhabaran itu kerana negara kita sendiri memiliki begitu banyak artis yang sangat bagus.

"Kami sendiri menerima bayaran yang sangat rendah... boleh diibaratkan seperti 'artis mesin karaoke' sahaja. Saya tidak tahu berapa juta anda bayar mereka (BTS), tetapi kami sebagai artis tempatan berasa terhina dengan tindakan itu," demikian kata penyanyi Francissca Peter.

Francissca meluahkan rasa kesal terhadap tindakan Menteri Belia dan Sukan, Syed Saddiq untuk membawa kumpulan BTS ke negara ini. Menurut Francissca, keputusan itu merupakan suatu penghinaan buat artis tempatan yang selama ini terpaksa berusaha keras menghasilkan karya terbaik namun tidak dihargai.

Selain itu, penyanyi popular 80-an ini turut menyifatkan 'alasan' Syed Saddiq membawa kumpulan Kpop ke nagara ini sebagai suatu yang tidak relevan: "Alasan anda bawa kumpulan luar negara buat persembahan di Malaysia untuk membantu sektor pelancongan adalah tak masuk akal. Buat apa pelancong datang ke mari untuk melihat sesuatu yang sudah sedia ada?".

Klik untuk gambar besar


Terdahulu, Syed Saddiq memaklumkan bahawa pihaknya kini dalam usaha membawa masuk kumpulan Kpop terkenal, BTS ke Malaysia untuk membuat persembahan sempena Tahun Melawat Malaysia 2020. Menurutnya, usaha itu turut dilakukan dengan kerjasama Pengerusi Perbadanan Stadium Malaysia, Tan Sri Tony Fernandes.

Dalam pada itu, Francissca yang pernah popular dengan lagu 'Sekadar Di Pinggiran' itu turut mencabar Menteri Belia dan Sukan itu untuk menganjurkan sebuah konsert berskala besar khusus buat artis tempatan menampilkan karya sebenar mereka. Menurutnya, jika dia diberi dana yang sama jumlah diterima BTS, dia juga mampu memberikan persembahan memukau.

"Jika anda beri saya RM2 juta, saya akan beri anda persembahan sangat memukau dan luar biasa. Pilih sahaja artis tempatan mana yang anda suka dan anjurkan sebuah konsert besar-besaran buat mereka. Kami boleh cari penari terbaik di kota ini untuk bersama dalam persembahan kami. Ketika itu, saya akan tunjukkan makna persembahan sebenar! Persembahan yang akan membuatkan anda mengalami mimpi ngeri," selorohnya.


www.myartis.com / Sumber: mStar


         ________________________

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

No comments: