29 August 2019

NADYA SYAHERA ULAS PEKERJA IMIGRAN: "KAMI TERIMA... SALAH KAMI"


"Sebenarnya dengan apa yang berlaku ini, saya dan suami banyak belajar contohnya lebih peka dalam pengurusan pekerja. Sememangnya perlu ada permit kalau ambil orang luar. Kami terima apa yang terjadi ini dan memang salah kami.

"Tapi, pasti di sebalik kesilapan ini ada pengajaran dan hikmah terbaik untuk kami," ujar pelakon Nadya Syahera yang mengaku bersalah kerana membenarkan imigram haram tinggal dalam sebuah premis dan menjadikan perkara tersebut sebagai pengajaran buat dirinya dan suami.

Nadya, berkata dia serta suami akan lebih peka terhadap pengurusan pekerja dan lebih berhati-hati pada masa hadapan. Pelakon 'Abang Bomba I Love You' itu juga menarik nafas lega kerana kes pendakwaan terhadap suaminya Mohd Hafizul Md Nawi sudah hampir selesai.

Klik untuk gambar besar


Semalam, suaminya mengaku bersalah di Mahkamah Sesyen Sepang atas tuduhan membenarkan imigran haram tinggal dalam sebuah premis. Mohd Hafizul didakwa sengaja membenarkan tujuh imigran haram masuk dan tinggal di sebuah premis di Shah Alam pada jam 10.10 malam, 20 Februari lalu.

Pegawai Pendakwa Jabatan Imigresen, Noor Asfihan Abdul Wahid mengemukakan pertuduhan mengikut Seksyen 55 (E) Akta Imigresen 1959/63 (Pindaan) 2002. Seksyen itu memperuntukkan denda maksimum RM30,000 atau penjara 12 bulan atau kedua-duanya bagi setiap warga asing yang dibenarkan berada dalam premis.

Terdahulu, peguam Zaflee Pakwanteh yang mewakili tertuduh memohon mahkamah supaya menangguhkan keputusan hukuman pada tarikh lain di atas alasan anak guamnya tidak mempunyai cukup wang. Hakim Saifulakmal Mod Said kemudian membenarkan permohonan itu dan menetapkan 26 September ini untuk tarikh jatuh hukum. Mahkamah juga membenarkan tertuduh diikat jamin sebanyak RM5,000 dengan seorang penjamin sementara menunggu tarikh berkenaan.


www.myartis.com / Sumber: Harian Metro


         ________________________

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

No comments: