18 August 2019

OZLYNN, JOHAN NAFI DIBAYAR RM160K BERLAKON TEATER


"Kalau ada di antara yang berlakon dalam teater ini dan mendapat bayaran RM160,000, ia hanya spekulasi dan tiada bukti yang kukuh mengatakan artis itu menerima bayaran sebanyak itu. Kenapa tak tanya pada Janna atau Syafiq? Sebab mereka berdua leading (pelakon utama) teater itu. Kami supporting (watak sampingan) sahaja. Dialog tak banyak. Lagipun suami saya hanya penyampai radio sahaja.

"Netizen boleh cakap apa sahaja... Kalau mereka cakap begitu, saya anggap ia satu doa. Mana tahu kalau betul-betul mereka bayar kami RM160,000... ia rezeki anak," demikian ujar pelakon Ozlynn yang terkejut dengan tuduhan suaminya, Johan Raja Lawak meletakkan harga tinggi bagi membintangi sebuah teater yang bakal berlangsung di Panggung Sari, Istana Budaya tidak lama lagi.

Menurut Ozlynn, tuduhan itu tidak berasas kerana watak yang mereka bawa menerusi teater berkenaan hanyalah watak sampingan dan bukannya watak utama. Terdahulu, nama Johan dikaitkan sebagai artis yang menerima bayaran sebanyak RM160,000 bagi menjayakan teater tersebut. Jumlah itu bagaimanapun dipertikaikan sesetangah pihak yang beranggapan nilainya terlalu tinggi dan tidak sesuai dengan bakat lakonan dimiliki pelawak itu.

Klik untuk gambar besar


Selain itu, Ozlynn turut menyelar tindakan netizen yang membandingkan bayaran diterima artis baharu dan pelakon veteran. Menurutnya, seseorang pelakon itu layak dibayar dengan nilai yang lebih mahal, setimpal dengan situasi dan keadaan semasa memandangkan peranan artis dalam promosikan teater di media sosial untuk menarik penonton.

"Keanapa nak bandingkan pelakon dahulu degan sekarang? Zaman berubah... malah setiap benda ada kemajuan. Ia ibarat besar periuk, besarlah keraknya. Kalau nak jual tiket dengan cara yang mudah adalah menggunakan artis yang popular untuk buat promosi, review. Pada saya, harga RM160,000 berbaloilah untuk dibayar kepada artis itu."Zaaman dahulu pelakon tiada media sosial untuk menghebahkan sesuatu perkara itu. Kita nak tahu fasal artis, kita kena beli majalah. Pokoknya, ia bergantung kepada situasi dan keperluan. Tapi kalau ada artis lain yang pertikaikan bayaran itu, kami tak boleh cakap nak apa pun... mereka tahu artis dibayar ikut populariti.

"Cuma saya pelik kenapa bila artis tempatan dibayar RM160,000 mereka beria-ria nak pertikaikan? Seangkan artis KPOP, artis luar negara datang ke sini, sanggup bayar untuk nilai USD, kenapa netizen tak mahu pertikaikan?" katanya.

Dalam pada itu, Johan menganggap bayaran RM160,000 adalah tinggi dan hanya pelakon utama yang layak menerima jumlah terbabit: "Saya rasa RM160,000 itu termasuk bayaran untuk semua pelakon kot. Takkan untuk saya. Lagipun Syafiq Kyle antara pelakon yang ada dialog paling panjang dan Janna sebab dia ada banyak scene dalam teater itu nanti. Sebelum ini saya tak pernah mendedahkan berapa mereka bayar dekat saya. Tak kisahlah siapa pun artis yang dapat RM160,000, kami anggap ia rezeki artis itu," tuturnya.


www.myartis.com / Sumber: mStar


         ________________________

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

No comments: