12 February 2020

BERDEPAN MASALAH KESIHATAN - PAK YA BERSYUKUR DIBERI KEKUATAN


Walaupun berdepan pelbagai masalah kesihatan, namun pelawak Ilya Buang atau lebih mesra disapa Pak Ya bersyukur kerana sentiasa diberikan kekuatan dan semangat untuk terus bekerja sebagai anak seni di usianya yang kini 53 tahun.

"Keadaan kesihatan saya boleh dikatakan terkawal buat masa sekarang. Saya mula menghidap diabetes lebih 10 tahun lalu dan pada 2014, saya mula mengambil insulin sebagai salah satu proses rawatan. Tahun lalu, saya mengalami masalah jantung pula. Namun, Alhamdulillah kerana itu juga masih dalam keadaan terkawal, cuma perlukan rawatan susulan," katanya.

Bercerita lagi mengenai keadaan kesihatannya, Ilya ketika dihubungi mengucapkan terima kasih kepada produksi yang tidak berhenti memberikan kepercayaan kepadanya untuk terus berkarya: "Saya ingin ucapkan terima kasih kepada pihak produksi yang sentiasa memahami keadaan kesihatan saya.

"Ada kalanya, saya terima watak yang sesuai dan ada juga ketikanya, watak yang ditawarkan kurang sesuai untuk keadaan kesihatan saya. Tapi, apabila produksi tahu mengenai sakit saya, mereka tidak membabitkan saya dalam babak yang memerlukan banyak tenaga. Untuk persembahan pada acara tertutup juga setakat ini tak menjadi masalah," ujarnya.

Klik untuk gambar besar


Mencipta nama menerusi sitkom Senario sekitar tahun 1996, Ilya kini mengakui, setiap yang bergelar anak seni perlu sentiasa mencari peluang baru dalam mencari rezeki: "Macam saya sendiri pun, saya bersiap sedia dengan melakukan kerja lain juga.

"Di kampung halaman saya di Ipoh, saya ada buka perniagaan kecil-kecilan antaranya studio. Insya-Allah, kalau tak ada tawaran atau 'job', ada kerja lain yang boleh saya lakukan. Anak-anak saya pun semua sudah dewasa dan saya pun dah ada cucu. Sedikit sebanyak, mereka bantu juga," jelasnya.

Terpalit dengan kontroversi baru-baru ini tidak mematahkan semangatnya untuk terus berkarya dan menghiburkan penonton. Walaupun digam buat seketika, Ilya tampil membuat permohonan maaf dan diberi peluang untuk muncul semula dalam program Sepahtu Reunion Live yang bersiaran pada setiap hari Jumaat.


www.myartis.com / Sumber: Harian Metro


         ________________________

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

No comments: