25 March 2020

BIMBANGKAN KELUARGA DI FILIPINA - MARK ADAM HULUR BANTUAN KEWANGAN


Berikutan penularan wabak Covid-19 di seluruh dunia ketika ini, penyanyi Mark Adam, 40, bimbang dengan keadaan keluarga di Filipina. Mark berkata, sumber asas di sana tidak seperti di Malaysia dan kini menjadi tanggungjawabnya untuk membantu keluarga terutama ibunya, Florenda Macaraig Echivarre.

"Saya sangat bimbangkan keadaan mereka. Dari segi bekalan keperluan asas dan perubatan, mereka mungkin tak ada banyak bekalan seperti di Malaysia. Menjadi tanggungjawab saya untuk membantu mereka. Setakat ini, apa yang saya boleh buat untuk bantu mereka adalah dengan menyalurkan bantuan kewangan bagi memastikan mereka dapat membeli barangan keperluan harian," ujarnya.

Setakat ini, Filipina mencatat lebih 500 kes positif Covid-19 dengan 35 kematian. Bagaimanapun, Mark bersyukur kerana kakaknya sentiasa berhubung dan memaklumkan perkembangan terkini mengenai keluarganya yang menetap di Cebu.

Klik untuk gambar besar


"Kakak saya sering berhubung dengan saya dan beritahu sekiranya keluarga saya memerlukan apa-apa. Yang paling penting sekarang adalah bekalan makanan memandangkan mereka pun tidak digalakkan untuk keluar rumah seperti kita," tuturnya.

Mark juga menasihati masyarakat supaya duduk di rumah dan sentiasa menjaga keselamatan terutamanya bagi mereka yang menetap serumah bersama warga emas: "Sistem imunisasi warga emas mungkin tidak sekuat kita dan mereka lebih mudah dijangkiti penyakit.

"Jadi, kita janganlah keluar dari rumah dan 'bawa pulang' penyakit yang boleh memudaratkan orang tua kita," kata Mark yang kali terakhir pulang ke kampung halamannya adalah pada awal tahun lalu.
www.myartis.com / Sumber & foto: Harian Metro & Instagram Adam


         ________________________

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

No comments: