03 March 2020

RISAU NASIB KELUARGA - ALIF SATAR BUAT WASIAT SEJAK ANAK PERTAMA


Sejak kebelakangan ini, kes kematian mengejut pada usia muda beberapa rakan selebriti ini membuatkan penyanyi, pelakon dan pengacara Alif Satar risau mengenai nasib dan masa depan keluarganya. Justeru kata Alif dia mengambil langkah proaktif dengan menyediakan pelan pewarisan harta ataupun dokumen wasiat semasa hidup bagi memudahkan isteri dan anak-anaknya meneruskan kehidupan selepas ketiadaannya.

"Orang selalu cakap supaya buat simpanan, tetapi sepatutnya anda perlu buat wasiat. Saya sebenarnya tak berapa pandai buat benda ni, tapi ia tetap perlu dibuat. Macam saya sendiri sudah sediakan wasiat sejak ada anak pertama lagi. Sebab kita tak akan tahu, berapa lama kita akan hidup," katanya.

Sementara itu, bapa kepada tiga anak itu berkata dia juga kini mula menjalinkan kerjasama dengan Institut Jantung Negara (IJN) bagi menggerakkan kempen kesedaran kepada orang ramai mengenai kesihatan jantung.

"Ianya merupakan sebuah kempen yang di buat melalui saluran YouTube untuk memberitahu dan mendidik orang ramai tentang perlunya menjaga 'enjin' anda. Apa yang saya buat? Saya jadi seperti tikus makmal, jantung saya jadi bahan uji kaji tentang bagaimana sebenarnya jantung berfungsi dan baru-baru ini saya menjalani ujian yang dipanggil VO2 Max," tambahnya.

Klik untuk gambar besar


VO2 Max atau kadar pengambilan oksigen maksimum adalah satu index terbaik untuk melihat kemampuan ketahanan kardiorespirasi seseorang individu apabila menjalani sesuatu latihan kecergasan yang sistematik.

Tambah Alif, beberapa kes kematian akibat serangan jantung yang menyerang generasi muda membuatkan dia lebih bersemangat untuk menyeru orang ramai agar tidak mengambil mudah mengenai soal kesihatan: "Ada banyak kes orang muda terutamanya lelaki meninggal kerana serangan jantung. Jadi saya nak ajak orang ramai untuk menjaga kesihatan jantung," ujarnya.

Bercerita lanjut mengenai isu kesihatan, Alif berkata dia juga merancang untuk menganjurkan aktiviti bersukan yang terbuka kepada orang ramai di Putrajaya. Menerusi kerjasama dengan Perbadanan Putrajaya (PPj) itu, Alif mengajak orang ramai untuk sama-sama menjalani latihan kecergasan dengannya.

"Saya nak menggalakkan aktiviti bersukan untuk negara. Apabila sertai Ironman, ia bukan untuk kepentingan saya sahaja tapi diharapkan ia dapat memberi impak kepada orang ramai. Sekarang ini semua orang suka sertai acara larian, berbasikal... jadi saya nak buat aktiviti bulanan dan nak ajak semua orang train dengan saya. Boleh berenang dekat tasik Putrajaya," jelasnya.
www.myartis.com / Sumber & foto: mStar & Instagram Alif Satar


         ________________________

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

No comments: