01 April 2020

BILA EMELDA 'SEKOLAHKAN' NETIZEN: "ARTIS PUN MANUSIA, BERHAK BERSUARA... JANGAN CETEK AKAL"


"Ini cara saya mahu memberikan pengajaran kepada netizen yang tak tahu menghormati individu lain. Kalau lihat cara tutur, saya jadi takut. Artis pun manusia. Apa hak mereka nak bercakap macam-macam. Saya nak luahkan isi hati saya dalam ruang sendiri, kenapa kamu boleh masuk dan cakap sesuka hati.

"Di mana silapnya menyuarakan pendapat peribadi. Dengan penuh rendah hati dan diri untuk bertanyakan adakah mungkin golongan artis dan penggiat seni tidak terkecuali untuk mendapatkan insentif kerajaan dalam dunia dilanda musibah ini?

"Penggiat seni juga rakyat Malaysia, berhak bersuara untuk diri sendiri. Kenapa perlu kecam? Kalau saya rasa perlu, saya ambil. Kalau tak perlu pastinya akan dahulukan yang memerlukan. Jangan cetek akal. Emosi menguasai diri hinggakan otak di hujung jari," luah pelakon, Emelda Rosmila yang memberi pengajaran terhadap netizen yang suka menghukum golongan selebriti tanpa usul periksa.

Menerusi akaun Instagram (IG), isteri pelakon dan pengarah, Adlin Aman Ramli meletakkan paparan skrin, sekali gus mempromosikan beberapa individu yang lantang mengecam membabitkan isu pertikaman lidah antara artis dan netizen yang hangat diperkatakan.

Tindakannya nyata memberi kesan apabila beberapa netizen tampil membuat permohonan maaf akibat perbuatan mereka mengutuk dan mengeji anak seni. Emelda berkata, dia tidak bermaksud mahu mengaibkan sesiapa.

Pelakon drama 'Manjalara' dan 'Kekasihku Seru' itu memberikan contoh jika aplikasi TikTok memaparkan gelagat individu menayang aset secara terbuka menerima pujian netizen: "Tayang aset, semua komen padu dan 'merecik', tetapi apabila bersuara mengenai nasib penggiat seni, cuba bela diri, netizen seperti dirasuk syaitan.

"Adilkah begini? Jika kamu boleh hidup dengan makan nasi bersama ikan kering setiap hari, jangan salah dan cemburukan orang yang berusaha nak makan daging. Mana akal kamu semua? Saya selalu anggap diri saya kerdil.

"Saya orang yang sangat merendah diri. Saya letakkan diri saya sama orang lain. Lebih atau kurangnya, saya tetap rasa kerdil. Tetapi, jangan kerana sikap rendah diri ini, kamu boleh buat sesuka hati," katanya.

Wanita kelahiran Ipoh, Perak itu berkata, dia tidak pernah bertindak sebegini. Ini kerana apa yang dilakukan netizen melampaui batas manusia.


www.myartis.com / Sumber: Berita Harian


         ________________________

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

No comments: