11 April 2020

CADANGAN BUKA AKAUN BANK KUTIP DANA DAPAT TENTANGAN: "SAYA TAK SEKAYA ALIFF SYUKRI" - ABBY


Cadangan untuk membuka akaun bank bertujuan mengutip dana di laman Instagram mengundang rasa kurang senang netizen yang beranggapan ia tidak boleh dilakukan secara sendiri telah membuatkan pelakon Abby Abadi enggan berdiam diri apabila tampil menjelaskan tindakannya mengajak orang ramai menghulurkan bantuan kerana dia bukan seorang yang kaya atar bergelar jutawan.

Menurut pemilik nama Arbaiyah Abdul Manan ini, dia memberi cadangan untuk mengutip dana tersebut kerana ramai orang yang tidak berkemampuan memohon bantuan daripadanya: "Saya cadangkan sebab terlalu ramai yang perlu dibantu dan saya tak sekaya Datuk Aliff Syukri. Kehidupan saya sederhana saja. Tanggungjawab banyak dan tanggungan pun besar.

"Bantu manja-manja bolehlah. Sekarang saya ajak berjemaah dan perlukan kasih sayang semua untuk bantu mereka yang memerlukan. Ramai kot! Marilah bersama-sama buat kebaikan. Tak kan la nak masuk syurga tak ajak kawan-kawan kan," tulis Abby menerusi laman Instagramnya dengan memuatnaik paparan skrin komen netizen tersebut.

Sebelum ini, pelakon Intan Najuwa turut mengalami nasib yang sama apabila niat dia ingin mengajak orang ramai memberi sumbangan menerusi akaun bank miliknya mendapat teguran daripada netizen. Sebelum ini, Abby meluahkan rasa syukur berjaya mengumpulkan hampir RM10,000 dalam masa kurang satu jam untuk disumbangkan kepada seorang wanita yang perlu membayar bil hospital selepas bersalin.

Klik untuk gambar besar


Abby menerusi perkongsiannya itu memberitahu dia berasa terkejut dan tidak menjangkakan ramai netizen yang sudi memberi sumbangan untuk membantu wanita tersebut. Dalam pada itu, Abby terpaksa berkongsi mengenai kerja amal yang sudah lama dilakukan agar orang mempercayai usahanya untuk membantu golongan memerlukan.

"Ok la saya kongsi disini. Terpaksa juga bercerita supaya orang yakin dengan saya walaupun segan sebenarnya. Saya buat kerja ini dah lama. Musim PKP ini saya berusaha berkongsi. Menyumbang juga tapi sebab kemampuan saya terbatas jadi bila ramai yang yang datang memohon bantuan dengan jumlah yang lebih besar, saya tak terdaya.

"Gambar-gambar yang saya sertakan ini adalah sebahagian bukti saya buat kerja ini memang tiada kepentingan apa-apa. Atas rasa tanggungjawab sebagai hamba Allah dan atas rasa kemanusiaan sesama kita. Mari fikirkan bersama, kalau tak panggil tabung sebab tak boleh kumpul dana, nak panggil apa?," ujarnya.


www.myartis.com / Sumber & foto: Berita Harian, Instagram Roy Azman & Rafidah Razali


         ________________________

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

No comments: