09 June 2020

DR AMALINA BERSYUKUR AINUL BOLEH BERDIRI & MENYEBUT 'LALALA'


"Alhamdulillah," demikian tulis pelatih pakar bedah Malaysia, Dr Nur Amalina Che Bakri ringkas yang melahirkan rasa bersyukur apabila adik Ainul Mardhiah sudah mula menunjukkan perkembangan positif. Menerusi laman sosial Twitter, Dr Amalina mengulang kicau berita baik tersebut untuk tatapan umum.

Menurut bapa Ainul, Ahmad Safiuddin Ahmad Razak, 25, kesihatan puteri sulung berusia 21 bulan itu juga semakin baik, boleh berdiri lama dan duduk tegak apabila dibantu. Malah, Ainul juga sudah pandai menggunakan lidah selain menyebut 'lalala' seperti kanak-kanak lain.

"Melihat keadaan Ainul yang semakin lasak dan pandai bermain sendiri, saya dan isteri perlu beri perhatian lebih ketika dia minum susu menggunakan mesin kerana pernah terjadi mesin terbalik ditarik Ainul serta terkena sedikit di kepalanya. Sejak itu, apabila Ainul menyusu, kami akan berikan fokus sekurang-kurangnya sejam dan tidak boleh biarkan dia bermain ketika itu kerana bimbang insiden berulang," kata Safiuddin.

Klik untuk gambar besar


Melihat pada bahagian komen, rata-rata wargamaya turut meraikan perkembangan positif itu bersama dan memuji usaha yang telah dilakukan oleh Dr Amalina: "Tahniah Dr amalina dan pasukan kerana telah berjaya membuang ketumbuhan pada anak kecil ini. Sekarang dia dapat hidup seperti budak biasa yang lain," tulis seorang wargamaya.

"Tahniah Dr. Semoga Ainul akan membesar dengan sihat dan menyambung legasi Dr pula suatu hari nanti," ujar seorang wargamaya. - "Dr mesti rindu dekat Ainul kan?" tanya seorang wargamaya. - "Terima kasih Allah. Pahala berterusan buat mereka yang membantu adik ni," kata seorang wargamaya. - "Masha-Allah, sangat bangga dengan Dr," puji seorang wargamaya lagi.

Pada Jun tahun lalu, Ainul Mardhiah telah menjalani pembedahan di hospital kanak-kanak London, United Kingdom bagi membuang ketumbuhan di dalam mulutnya. Sejumlah 200 gram ketumbuhan berjaya dikeluarkan daripada mulutnya oleh sekumpulan doktor pakar pelbagai bidang termasuklah Dr. Nur Amalina.


www.myartis.com / Sumber & foto: Astro Gempak, Instagram Dr Amalina Bakri, Ahmad Safiuddin Ahmad Razak & Nurul Erwani Zaidi


         ________________________

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

No comments: