13 September 2020

DIKECAM ISU 'BUANG ABDILLAH' - YAMANI AKUI HANYA CADANGAN, BUKANNYA MUKTAMAD"Ia hanya cadangan yang dikongsikan selepas konsert terakhir dalam program Big Stage 2020 lalu. Bagaimanapun, ia bukannya keputusan muktamad. Lagipun, saya tidak bermaksud membuang nama bapa di penghujung nama.

"Saya tidak kisah pun dipanggil Yamani Abdillah kerana walau macam manapun, saya tak boleh lari darah daging dan anak Datuk Jamal Abdillah. Saya masih menggunakan nama Yamani Abdillah, tetapi untuk bercakap mungkin lebih mudah saya membahasakan diri Yamani sahaja.

"Tiada pula orang yang membahasakan dirinya dengan nama penuh apabila bercakap," demikian kata bekas peserta program realiti nyanyian Big Stage 2020, Yamani Abdillah yang belum memutuskan untuk 'membuang' nama bapanya, penyanyi Datuk Jamal Abdillah daripada nama komersil, sebaliknya masih memikirkannya.

Yamani berkata, tidak menafikan, dirinya ada meluahkan untuk menggunakan nama Yamani tetapi ia sekadar cadangan. Dalam masa sama, Yamani turut memohon netizen yang mengecamnya bertenang. Bagaimanapun, dirinya tidak menyalahkan sesiapa mungkin tersalah anggap cadangannya itu. Baginya, kecaman orang ramai ada hikmah di sebaliknya.

Klik untuk gambar besar


"Jujurnya, saya dikecam teruk apabila ramai yang fikir saya benar-benar mahu membuang nama bapa. Tak mengapalah, saya tidak salahkan sesiapa, mereka tak faham maksud saya.

"Saya dapat mempelajari sesuatu daripada kecaman ini. Antaranya, saya tidak boleh mudah melatah kerana perjalanan masih panjang dalam industri muzik ini.

"Ia adalah sebahagian ujian dalam perjalanan sebagai penyanyi. Mungkin juga perkara ini dapat membantu menaikkan nama dan mempromosikan single terbaharu," tuturnya.


Dalam perkembangan lain, Yamani baru sahaja mengeluarkan single 'Takut Kehilangan' yang sudah pun dimuat naik di platform digital seperti You Tube mulai 7 September lalu.

Single ciptaan Asfan Shah itu dikatakan sebagai pembuka perjalanan baharu sebagai penyanyi selepas tersingkir daripada program Big Stage 2020 pada 6 September lalu.

"Saya berharap single ini dapat menarik perhatian orang ramai, saya serius dalam bidang ini. Saya akui, kecewa selepas tersingkir, ditambah pula dengan berita pemergian sahabat, Allahyarham Sandra Dianne.

"Namun, Babah memberikan kata semangat. Beliau memberikan contoh seperti Misha Omar yang berjaya hingga hari ini, meskipun pernah tewas pada awal kemunculannya. Jadi, ini adalah taruhan saya untuk terus bangkit," katanya.
www.myartis.com / Sumber & foto: Berita Harian & Instagram Yamani Abdillah

         ________________________


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

No comments: