13 September 2020

KES NURIN JAZLIN TIDAK DITUTUP SEJAK 2007: "SELAMAT ULANG TAHUN KE-21 KAK NGAH" - BAPAMasihkah anda ingat lagi kes pembunuhan kejam adik Nurin Jazlin Jazimin yang sebelum ini dilaporkan hilang. Pada Jumaat lalu, bapa Nurin Jazlin, Jazimin Abdul Jalil, 47, telah berkongsi foto menziarahi pusara anaknya bersempena tarikh ulang tahun kelahiran yang ke-21. 

"11 sept 99, jam 6.30 pagi lahir Nurin Jazlin ke dunia di pinjam hanya sementara dan meninggalkan keluarganya di dunia selama-lamanya pada 17 sept 2007, selamat ulang tahun ke-21 kak ngah. Al-fatihah dibaca," tulis Jazimin di Facebook miliknya.

Berhubung kes bunuh Nurin Jazlin, Polis Diraja Malaysia (PDRM) berkata, siasatan kes tersebut sentiasa aktif dan tidak pernah ditutup. Menurut Ketua Polis Negara Tan Sri Abdul Hamid Bador, bukti penting dalam kes berkenaan sentiasa berada dalam bank data PDRM.

"Kes ini sentiasa aktif, namun PDRM masih belum mendapat apa-apa petunjuk baharu. Bagaimanapun, bukti-bukti penting seperti deoxyribonucleic acid (DNA) berhubung kes ini masih berada dalam bank data kami untuk rujukan apabila diperlukan kelak," katanya kepada Harian Metro.

Klik untuk gambar besar


Sementara itu, Ketua Polis Selangor Datuk Noor Azam Jamaludin berkata, pihaknya tidak pernah menutup kes berkenaan: "Kami tidak pernah tutup kes itu. Kalau ada petunjuk baharu, kami akan ambil tindakan," katanya lagi.

Sebelum ini, media melaporkan Nurin Jazlin, 8, dilaporkan hilang selepas pergi ke pasar malam berhampiran rumahnya di Seksyen 1, Wangsa Maju pada 20 Ogos 2007. Mangsa dikatakan dilarikan seorang lelaki menaiki sebuah van putih.

Pada 17 September 2007, polis menemui mayat seorang kanak-kanak perempuan dalam beg pakaian di sebuah premis perniagaan di Jalan PJS 1/48, Taman Petaling Utama, Petaling Jaya, Selangor sebelum keputusan ujian DNA mengesahkan mangsa adalah Nurin Jazlin.


www.myartis.com / Sumber & foto: Astro Gempak & Harian Metro

         ________________________


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

No comments: