03 May 2021

"DAH TAK SESUAI NAK KOMPAUN" - ASIAH ULAS ISU NEELOFA ULANG KESALAHAN RENTAS NEGERI"Kesalahan berikutnya mungkin dah tak sesuai nak kompaun. Neelofa dan laki lebai (PU Riz) dia tu perlu didakwa di mahkamah dan dihukum penjara. Minah (Neelofa) tu tak serik.

"Betul ke mak dia rasa sejuk masa mengandungkan dia?" demikian kata aktivis dan peguam, Asiah Abd Jalil menerusi hantaran di Facebook yang berkata, hukuman yang wajar dikenakan kepada selebriti terkenal, Noor Neelofa mungkin tidak lagi relevan dengan hanya menerima kompaun sebagai denda.

Baru-baru ini, nama Neelofa hangat diperkatakan mengenai tindakan dia dan suaminya, PU Riz dan Neelofa yang hangat diperdebatkan netizen berikutan dakwaan merentas negeri ke Pusat Perniagaan Nilai 3, Negeri Sembilan harus dipandang serius pihak berkuasa.

Aktivis dan peguam, Asiah Abd Jalil menerusi hantaran di Facebook berkata, hukuman yang wajar dikenakan kepada selebriti itu mungkin tidak lagi relevan dengan hanya menerima kompaun sebagai denda.

Klik untuk gambar besar

Sementara itu, menerusi hantaran berasingan, Asiah turut menyifatkan tindakan Neelofa mencetuskan kontroversi seakan-akan mempunyai agenda tertentu.

Menurut Asiah, selepas menerima kecaman netizen, selebriti terbabit akan muncul dengan beberapa foto aksi mesra bersama suaminya dan disusuli dengan pelancaran produk baharu.

Sebelum ini, Neelofa ada memuat naik video di Instagram Story yang menunjukkan dia berada di sebuah kedai karpet yang lokasinya didakwa netizen di Nilai 3, sebelum bertindak memadamkannya.Ternyata, bekas pengacara program MeleTop itu sekali lagi mengundang sensasi dalam kalangan warganet dengan tindakan beraninya 'merentas negeri' pada ketika seluruh Selangor dan Kuala Lumpur masih melaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB).

Kebanyakan netizen di media sosial bengang dan 'panas hati' dengan tindakan Neelofa bersama suaminya, PU Riz meskipun mereka baharu didenda RM60,000 kerana melanggar prosedur operasi standard (SOP) PKPB ketika majlis perkahwinan yang berlangsung 27 Mac lalu.

Antara komen netizen di Twitter, mendakwa ada terlihat Neelofa dan suaminya memang berada di lokasi di Nilai 3, yang secara tidak langsung sudah merentas negeri lagi ketika PKPB.Terdahulu, Neelofa atau nama sebenarnya Noor Neelofa Mohd Noor dikenakan kompaun sebanyak RM20,000, manakala suaminya, PU Riz sebanyak RM10,000 kerana kesalahan melanggar SOP ketika majlis perkahwinan mereka.

Pasangan suami isteri berkenaan juga melanggar kebenaran untuk tujuan merentas negeri yang diberikan polis ketika berkunjung ke Langkawi, Kedah di atas urusan perniagaan memandangkan ada antara aktiviti itu berada di luar skop kebenaran pihak berkuasa.

Tidak terkecuali juga, seramai 20 ahli keluarga Neelofa dikenakan kompaun sebanyak RM1,500 setiap seorang kerana gagal memastikan wujud penjarakan fizikal sekurang-kurangnya satu meter sewaktu majlis akad nikah pada hujung Mac lalu.         ________________________


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

No comments: