11 June 2021

PERNAH TAKUT KERANA BERITA PALSU - SITI NORDIANA LEGA SUDAH DIVAKSINPenyanyi Siti Nordiana menerusi laman Instagram telah berkongsi video dia sudah pun menerima suntikan vaksin Covid-19 baru-baru ini. Siti Nordiana atau lebih mesra disapa Nana berkata, keadaannya tidak mengalami sebarang simptom yang teruk selepas empat hari menerima suntikan dos pertama vaksin AstraZeneca.

Menurut Nana, dia yang mengambil suntikan itu di Pusat Pemberian Vaksin (PPV) AstraZeneca di Universiti Malaya (UM) itu hanya mengalami sakit badan dan pening kepala. Tambah penyanyi berusia 37 tahun ini, dia ada mengambil ubat panadol namun pengambilan itu hanya ketika dirinya berada dalam keadaan sakit.

"Saya tidak mengalami simptom yang teruk tapi biasa la, ada rasa pening, sengal-sengal badan, otot dan tempat yang dicucuk itu ada rasa sakit juga. Badan pun lemau, penat dan rasa nak mengantuk... simptom yang normal kalau terima suntikan.

"Malam selepas ambil vaksin, ada rasa nak demam tapi tak demam pun. Hari ini, hari keempat dah rasa ok, hanya tinggal bisa sikit. Panadol saya ada makan tapi waktu sakit saja la. Waktu tak sakit, tak ada la saya makan. Ikut badan masing-masing," katanya.

Klik untuk gambar besarMeninjau di ruangan komen, rata-rata netizen mengucapkan terima kasih kepada penyanyi lagu 'Angkara' itu atas perkongsian tersebut yang membuatkan mereka hilang rasa gementar.

Dalam pada itu, pelakon drama siri 'Cokelat Semanis Honey' ini mengakui dia juga pernah berasa bimbang selepas membaca berita tidak baik mengenai suntikan vaksin tersebut.

Nana dalam masa sama turut menasihati orang ramai agar tidak mudah terpengaruh dengan berita tidak sahih dan lakukan pemeriksaan dengan doktor sekiranya ingin mendapatkan lebih keyakinan."Sebenarnya saya pun sebelum ini takut juga nak ambil vaksin sebab dengar cerita yang bukan-bukan. Tapi kepada mereka yang takut, jangan dengar cakap orang terutama berita atau cerita tidak sahih.

"Nak lagi puas hati, tanya dan lakukan pemeriksaan kesihatan dengan doktor terlebih dahulu. Kita pun tahu kondisi diri macam mana. Alhamdulillah, saya pun pergi bila dah dapat peluang sebab ramai nak vaksin ini.

"Bila dapat peluang, jangan sia-siakan. Bapa saya pun dah vaksin manakala ibu saya pun akan ambil esok. Semua keluarga saya, Alhamdulillah dapat vaksin. Jadi, janganlah rasa takut... niat kerana Allah kerana kita buat ini untuk kebaikan diri, keluarga dan orang sekeliling serta negara," ujarnya.         ________________________


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

No comments: