26 July 2021

NAMRON BERI AMARAN PENIAGA GUNA WAJAHNYA JADI PEWARIS UBAT KUATPelakon Namron meluahkan rasa marah dan memberi amaran kepada pihak yang tidak bertanggungjawab apabila menggunakan wajah dan namanya sebagai pelaris ubat kuat.

Namron atau nama sebenarnya Shahili Abdan, 52, berkata, dia tidak teragak-agak untuk mengambil tindakan undang-undang terhadap pihak berkenaan jika tidak memadam gambar miliknya itu dengan segera.

"Saya dapat iklan tu daripada pengguna facebook dia hantar kat saya tiga hari lepas. Saya buka dan share la kat facebook saya pasal isu tu.

Klik untuk gambar besar"Saya minta minta mereka turunkan posting tersebut dan sehingga kini meraka tidak hubungi saya. Jika mereka berdegil tidak turunkan saya akan buat tindakan undang-undang," katanya.

Tambah Namron, dia menegur perkara itu secara terbuka berikutan ia adalah satu kesalahan jenayah. Katanya, perkara itu juga boleh menimbulkan persepsi negatif masyarakat terhadap dirinya sebagai selebriti.

"Benda ni tak wajar la sepatutnya mereka kena tanya dulu untuk gunakan. Bila saya baca komen kat posting tu ada yang berpandangan negatif. Ada orang yang gelakkan sebab rasa benda tu kelakar.


"Benda ni tak kelakar sebab benda ni melanggar etika undang-undang dan mereka tak boleh guna gambar orang lain letak kat produk mereka," ujarnya.

Dalam pada itu, Namron turut menasihatkan mana-mana peniaga supaya menjalankan perniagaan mereka dengan beretika dan tidak menggunakan wajah selebriti sewenang-wenangnya.

"Saya okay je kalau mereka approach dulu tanya minta izin bukan main terus ambil. Kita ada etika dan etika kena betul jangan main senang-senang je ambil gambar. Sebaik tanya dulu tak semestinya akan kena bayar," jelasnya.

         ________________________


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

No comments: