04 July 2021

PENYANYI 80-AN, AZMAN IDRIS DERITA BARAH PROSTAT, BUAH PINGGANG KRONIKPenyanyi Afee U-topia tampil menghulur bantuan kepada penyanyi era 1980-an dikenali Azman Idris, 61, yang menderita penyakit barah prostat tahap empat sejak 2017 dan buah pinggang kronik.

Afee berkata, dia bersama ahli Majlis Daerah Selayang sudah berkunjung ke kediaman Azman untuk melihat sendiri keadaan kesihatannya yang dikhabarkan sakit, baru-baru ini.

"Sebaik mendapat tahu dia (Azman) sakit , saya segera melakukan lawatan ke rumahnya kerana tempat tinggal kami pun.berdekatan di Selayang. Saya dapati keadaannya sekarang agak menyedihkan kerana Azman memang dah tak boleh bergerak dan nak bercakap pun susah. Menerusi bantuan daripada Dana Kita, dapatlah kami berikan sedikit sumbangan bantuan untuk meringankan bebanan keluarganya," katanya.

Azman yang pernah popular dengan lagu 'Zuraida' itu difahamkan pernah menjalani pembedahan kecil memasang semula tiub di pinggangnya di Hospital Kuala Lumpur (HKL) dan sejak itu keadaan kesihatannya makin merosot.

Sejak lima bulan lalu, dia hanya terbaring di katil sekali gus menyebabkan rawatan kimoterapi dan dialisis yang harus dijalaninya untuk merawat kedua-dua penyakit itu tidak dapat dilakukan.

Klik untuk gambar besarSebagai alternatif, doktor memberi ubat penahan sakit serta ubat-ubatan lain di samping menjalankan pemantauan dari rumah Azman dengan bantuan badan bukan kerajaan (NGO), Kasih Hospice Care.

Tambah Afee, dia bersama Azlee Senario yang prihatin dengan nasib penyanyi itu termasuk penggiat seni lain akan cuba membantu rakan seangkatan mereka yang kurang bernasib baik.

"Kami akan bagi bantuan makanan dan apa-apa saja yang boleh membantu mereka seperti zakat, Perkeso dan apa saja keperluan utama diperlukan nanti," jelasnya.

Ketika aktif menyanyi dulu, Azman pernah menghasilkan tiga album solo iaitu 'Zuraida', 'Dilamun Rindu' dan 'Kembali' beserta album berjudul 'Akan Ku Bahagiakan Hidupmu' bersama Kumpulan Angka (Digital).

         ________________________


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

No comments: