11 July 2021

RINA HARUN TAMPIL MOHON MAAF, PERJELAS TINDAKANNYA SUAP ANAK FENDYBerhubung tindakan menyuap anak perempuan Fendy Caliph Busker makanan ketika menyantuni keluarga terbabit di ibu negara pada Sabtu sehingga menerima kecaman, Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat iaitu Datuk Seri Rina Harun tampil memohon maaf.

Dalam satu kenyataan media, Rina antara lain menzahirkan permohonan maaf susulan tindakannya itu yang mendapatkan banyak komen daripada orang ramai. Tambah Rina, kanak-kanak tersebut mengalami cacat penglihatan dan austisme. Malah kanak-kanak itu tambahnya, tidak mampu makan sendiri dan perlu dibantu.

"Pertamanya, saya ingin menzahirkan ucapan terima kasih kepada rakyat Malaysia yang sentiasa prihatin akan pematuhan SOP dalam usaha menangani penyebaran wabak COVID-19. Berikutan berita yang tular berkenaan tindakan saya menyuapkan makanan kepada seorang kanak-kanak OKU bernama Nur Azalea Zafirah, berusia 6 tahun yang merupakan anak kepada saudara Fendy Adlun, pemuzik Caliph Buskers.

"Saya memohon maaf andai kiranya tindakan responsif saya tidak menyenangkan mata dan menimbulkan persoalan dan kebimbangan kepada sesetengah pihak. Untuk makluman semua, kanak-kanak tersebut merupakan seorang kanak-kanak OKU penglihatan dan autisme yang mana anak ini berada dalam keadaan kurang ceria ketika ketibaan saya.

"Namun kanak-kanak tersebut beransur ceria dan tenang apabila dipujuk dan ditawarkan hidangan makanan yang saya bawa. Bapa beliau sendiri memaklumkan bahawa anaknya tidak mampu makan sendiri dan perlu dibantu dalam menyuapkan makanan kepada anaknya.

"Hati saya menjadi lebih tersentuh apabila kanak-kanak tersebut sendiri menyebut "Nak Aunty suapkan..." kepada saya. Untuk tidak menghampakan anak istimewa ini, saya terus menyuapkan makanan tersebut sebagai sebahagian pendekatan psikososial dlam menzahirkan rasa kasih sayang saya sebagai seorang wanita kepada kanak-kanak apatah lagi buat insan yang kurang bernasib baik ini," jelas Rina.

Tegasnya, beliau sentiasa mengamalkan kebersihan kendiri setiap masa dengan menggunakan sanitasi tangan sebelum dan selepas menyantuni kumpulan sasar memerlukan bantuan. Bagaimanapun, beliau turut menzahirkan ucapan terima kasih terhadap orang ramai yang sedia menegurnya bagi memperbaiki tugasan sehariannya.

"Terima kasih sekali lagi buat komen-komen yang membina yang diberikan dalam usaha memperbaiki tugasan, amanah dan tanggungjawab kebajikan yang saya usahakan. Semoga kita terus dilindungi dan keluar dari kemelut pandemik COVID-19 ini dengan segera," ujar Rina lagi.

Kejadian itu tular dalam media sosial apabila Rina didapati tidak mematuhi prosedur operasi standard (SOP) seperti penjarakan fizikal malah menyuapkan anak orang secara sentuh semasa kunjungan ke kediaman Fendi pada pagi Sabtu.

Dalam lawatan itu, Rina turut menyalurkan Bantuan Bakul Makanan kepada permain dram kumpulan Caliph Buskers serta menyelaras proses permohonan OKU beliau setelah Elaun Pekerja OKU tamat pada tahun 2019.

Turut disampaikan, sumbangan tunai Yayasan Kebajikan Negara dan juga Tabung Bantuan Segera Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) Kunjungan itu turut dihadiri Timbalan Menteri Belia dan Sukan, Wan Ahmad Fayshal Wan Ahmad Kamal.

         ________________________


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

No comments: