28 July 2021

"YA RADIOTERAPI NI MEMANG SAKIT TAPI SAYA KENA KUAT & POSITIF" - ELYANA"Sekarang saya dekat hospital baru habis menjalani rawatan radioterapi pertama, ada lima hari lagi. Radioterapi ni tak sama macam kemoterapi... tapi radioterapi ni sakit sikit la. Saya ucapkan terima kasih kepada anda semua yang sentiasa mendoakan keadaan kesihatan saya untuk cepat pulih.

"Ya radioterapi ni memang sakit tapi saya kena kuat dan positif. Takkan saya nak menangis, saya kena kuat dan sebarkan positive vibes. Takkan nak berkongsi cerita saya dalam keadaan sedih... nanti saya pula akan sedih so saya kena ceria.

"Fake it until make it walaupun kita kena jadi plastik pada awalnya lama-lama akan sebati dalam diri," demikianlah kata penyanyi Elyana yang sudah sepuluh tahun berjuang melawan kanser limfoma, namun sentiasa positif berkongsi perkembangan rawatan yang sedang dijalaninya kepada peminat.

Klik untuk gambar besarKelihatan tabah menjalani kehidupan, Elyana atau nama sebenarnya Erneelya Elyana Emrizal, 34, bagaimanapun berkata, keceriaan yang ditunjukkan di hadapan kamera tidak menggambarkan keadaan hatinya yang sebenar. Namun Elyana berkata, dia memilih untuk melindungi rasa yang dialami demi mengelakkan kesihatannya dan emosinya terjejas jika bersedih.

Elyana memulakan rawatan radioterapi di bahagian hati dan pinggul sebanyak lima kali di sebuah pusat perubatan di Subang Jaya. Penyanyi lagu 'Tak Tercapai Akalmu' ini juga meminta semua peminat untuk terus mendoakan yang terbaik dan diberi kekuatan untuk terus melawan penyakitnya itu.

Untuk makluman, Elyana menghidap kanser limfoma tahap empat sejak 10 tahun lalu dan membuat pendedahan mengenai penyakitnya itu pada 2017. Elyana mendirikan rumah tangga dengan ahli perniagaan, Khairul Anuar Husin pada 2010 dan dikurniakan seorang anak perempuan, Cinta Sumayyah, 10, serta memiliki anak angkat, Cahaya Ramadhani yang kini berusia dua tahun.         ________________________


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

No comments: