25 August 2021

LAN PET PET 'BERTAPA' 7 BULAN CARI ILMU, KINI MULA TUGAS PEMBANTU PEGUAMPelawak yang juga anggota kumpulan Senario, Mazlan Ahmad atau lebih dikenali sebagai Lan Pet Pet, memaklumkan yang dia kini sudah memulakan tugas pertamanya sebagai pembantu peguam di syarikat guaman yang mengendalikan kes jenayah di Kompleks Mahkamah Alor Setar, hari ini, selepas tujuh bulan 'bertapa' mencari ilmu untuk kerjaya baharunya.

Lan, 52, berkata, dia mengambil masa tujuh bulan semata-mata untuk berlatih dalam selok-belok perkerjaan baharunya itu dengan mempelajari etika berpakaian, bercakap dan juga ketika berada di dalam kamar mahkamah.

Menurutnya, jika selepas ini ditawarkan memegang watak sebagai peguam dalam filem atau drama, dia pasti tidak akan menolak malah mengakui dapat menjiwai watak diberikan dengan sepenuh hati.

"Setiap perjalanan dalam hidup perlukan latihan yang akan membuatkan kita lebih mahir dalam sesuatu bidang yang ingin diceburi. Sepanjang tujuh bulan mengharungi latihan, saya kini sudah lulus dan ini hari pertama memulakan tugas sebagai pembantu khas syarikat guaman.

"Sebelum ini, saya banyak menonton filem terutama Bollywood yang menyiarkan kisah kehidupan atau berkaitan peguam di mahkamah dan ini membuatkan saya tertarik mememgang watak peguam sekira mendapat tawaran. Mungkin ramai lihat perwatakan saya sebelum ini agak gila-gila namun sekiranya ditawarkan karakter peguam selepas ini, saya yakin dapat membawa watak itu dengan baik," katanya.

Sementara itu, Peguam Datuk Dr Aswandi Hashim dari Aswandi Hashim & Co berkata, tempoh tujuh bulan yang diberikan kepada Lan digunakan sebaik mungkin pelawak terbabit untuk menyesuaikan diri dengan kerja barunya. Beliau berkata, mereka sebenarnya adalah sahabat sejak kecil namun terpisah sejak 25 tahun lalu disebabkan sibuk dengan kerjaya masing-masing.

"Pada peringkat ini, Mazlan dianggap sudah lulus, namun saya memberikannya kontrak setahun buat dia untuk lebih mendalami selok belok undang-undang. Mazlan memberitahu dia memang minat dengan undang-undang, namun tidak menemui orang sesuai untuk mengajarnya dan disebabkan itu saya memintanya menjalani latihan terlebih dahulu selama tujuh bulan," jelasnya.

Aswandi berkata, pihaknya juga turut terbabit dalam syarikat konsultansi yang memberikan latihan kepada orang ramai berhubung isu perundangan dan Lan bertuah kerana dia diberi tanggungjawab sebagai moderator dalam satu kursus yang akan dijalankan nanti.

"Sebelum ini, ada pelawak ditugaskan sebagai moderator untuk ceramah agama jadi apa salahnya jika Mazlan diberikan ruang mejadi moderator kursus undang-undang. Sedikit sebanyak ilmu yang ada padanya diharap membolehkan dia mengendalikan kursus terbabit dan saya juga lihat apa yang dilakukan Mazlan kini adalah sebahagian pelan persaraan buat dirinya," ujarnya.

         ________________________


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

No comments: