14 August 2021

"SAUDARA SUDAH MELAMPAU..." - PU SYED TEGUR AZWAN ALI PERSENDA TUGAS MUNGKAR & NAKIR?"Buat Azwan Ali @divaazwanaliofficial, saudara sudah melampau dan terlalu melampau, tak kiralah ianya adalah jawapan dalam bentuk gurauan ataupun tidak, yang pasti ianya adalah benar-benar sesat dan memalukan agama.

"Soal Mungkar dan Nakir pun saudara boleh buat main, cukuplah netizen dok hadap caci maki saudara setiap kali berdepan dengan kamera," tulis penceramah dan pendakwah bebas, Pencetus Ummah (PU) Syed, yang menyifatkan tindakan pengacara sensasi, Azwan Ali yang didakwa mempersenda tugas malaikat Mungkar dan Nakir baru-baru ini sebagai keterlaluan.

PU Syed atau nama sebenarnya Syed Mohd Bakri Yahya antara lain menyebut, soal tersebut tidak sepatutnya dijadikan bahan jenaka dan sebagainya. Kenyataan itu dikongsikan juara program Pencetus Ummah musim ke-3 itu menerusi sebuah hantaran yang dimuat naik di laman Instagram.

Klik untuk gambar besarDalam pada itu, PU Syed turut berharap agar situasi seperti itu dapat membuka mata semua pihak agar lebih peka apabila bergurau, lebih-lebih lagi bila melibatkan soal agama.

"Mestikah dikaitkan dengan mak bapak orang? Salahkah soalan tu bila diajukan kepada saudara? Persoalan Malaikat ni bukan persoalan yang kecil bahkan Malaikat bukan makhluk yang kita boleh bawa sebagai bahan gurauan dan sendaan. Buat DJ yang sakan gelak tu.. sedarlah benda mcm ni bukan boleh dibuat bahan untuk melawak!" jelasnya lagi.

Menerusi entri yang sama, PU Syed turut dilihat berkongsi beberapa hadis yang menggambarkan mengenai sikap Mungkar dan Nakir. Meninjau di ruangan komen, rata-rata netizen turut menyatakan pandangan dan berharap agar insiden seperti ini tidak akan berlaku lagi pada masa akan datang.
         ________________________


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

No comments: